Hóakadályok mindenütt, lóval vontatott autók – Ilyenek voltak a nagy havazások régen a Balatonnál (likebalaton.hu)

Az még rendjén is lenne, hogy januárban hófúvások nehezítik az életünket, de a múlt század elején többször volt téli ítéletidő áprilisban is – írja a likebalaton.hu. A portál ritkán látott felvételek segítségével mutatja be, milyenek voltak az igazi nagy havazások a Balatonnál hosszú évtizedekkel ezelőtt.


Visszatekintésükben az 1880-as évektől az 1930-as évek végéig elevenítik fel hatalmas havazásokról szóló híreket.

Ilyen idő volt például 1886. januárjában a Fővárosi Lapok idézett cikke szerint:

„A hó néhány nap óta az európai események sorában foglal helyet. Évek óta nem voltak olyan óriási hóviharok, mint a minők mostanában európai körutat tesznek. Angliában kezdték, átmentek francia földre, majd az olasz enyhe égalyt keresték föl s egy ugrással Ausztrián át nálunk termettek. Megérkeztöket az ország minden részéből panaszosan jelentgetik.

Valóságos moszkvai világot élünk a fővárosban is. A sűrű fehér pelyhek két nap óta szakadatlanul esnek s már-már közel állunk hozzá, hogy London s Páris sorsára jutva, utcáinkon megakadjon a közlekedés. Mondják, hogy a mostanihoz hasonló havazás 1838 óta nem volt a fővárosban.

Legtöbb baja talán a déli vasútnak van. A Balaton partján olyan nagymérvű az akadály, hogy napok telhetnek bele, míg az út szabaddá tehető.

A fővárosból a déli vasút vonalán most már Székesfehérvárig lehet menni, de oda is csak a nappali személyvonattal. Székesfehérváron túl az áru- és személyforgalom szünetel, sőt Kis-Cellig még a postavonat sem jár többé.”

1906-ban is kemény tél volt, ehhez képest most tavasz van. A Friss Újság december 30-án saját tudósítói segítségével számol be az országos hóhelyzetről.

„A hó esett – újra, éjszakától hajnalig eltemetve a villamos-vasút sínéit és valósággal hósivatagot varázsolva a főváros utczáira. Egyetlen vigasztalásunk csak az lehet, hogy nem csak nálunk az egész országban, hanem Európa egész területén olyan havazások vannak, minőkre emberemlékezet óta nem volt példa.

Veszprém: Az egész Balaton partján óriási havazás van. Az egész vidéket métermagas hó borítja, a forgalom az utakon szünetel, a vonatok több órai késéssel érkeznek.
Koller alispán táviratilag utasította a községeket, hogy az utak járhatóvá tételéről közerővel gondoskodjanak.”

A teljes cikk a videókkal itt található.