High-performance olimpiai hajóosztályok U23-as Európa-bajnoksága Balatonfüreden (MTI)

Magyar vizeken először rendeznek nemzetközi versenyt az olimpiai high-performance hajóosztályoknak: Balatonfüreden csütörtökön kezdődik a 49-es és a 49-es FX U23-as Európa-bajnokság. A két osztályban 14 országból 40 egység száll vízre az új Kékszalag Port kikötőben – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A verseny kétszeresen is kiemelt jelentőségű a magyar vitorlázásban, egyrészt még soha nem rendeztek a Balatonon nemzetközi viadalt ezeknek a high-performance olimpiai hajóosztályoknak, másrészt pedig ez az esemény lesz a Magyar Vitorlás Szövetség új, füredi kikötőjében rendezett első nemzetközi vitorlásverseny.

A 49-es osztályban 13 ország képviseletében 29 egység áll rajthoz, Magyarországot a Szabó Roni Oszkár, Flippo Binetti (EGIS) duó mellett a Csák Máté, Balázs Zétény (Kereked) és a Bednár András, Kulcsár Kavics (SVE, BYC) kettős képviseli.

A női, illetve vegyes páros 49-es FX mezőnye némiképp szűkebb, hat nemzetből összesen 10 csapat szerepel a nevezési listán, köztük két magyar egység, a Korbuly Sarolta Elza, Érdi Ferenc Vince, valamint a Tóth Elizabet Virág, Szűcs Benedek páros.

A szervezőknek mindössze másfél-két hónap állt a rendelkezésükre,  mivel a Balatonfüredi Yacht Club (BYC) beugróként, már-már az utolsó utáni pillanatban kapta meg a rendezés jogát. A nyár közepén lett hivatalos, hogy az Európa-bajnokságot az eredeti helyszínén nem tudják megrendezni, így új pályázatot írtak ki.