72 óra kompromisszum nélkül (tvkeszthely.hu)

Gyenesdiás is csatlakozott idén a 72 óra kompromisszum nélkül című önkéntes akcióhoz. A helyiek a Pásztorház és a József Attila Könyvtár előtti teret tették rendbe. A programmal a közösségépítés mellett az önzetlen segítségnyújtásra is szerették volna felhívni a figyelmet – írja a tvkeszthely.hu.

Szorgos kezek dolgoztak szombaton délelőtt Gyenesdiáson a Pásztorház előtt. Felásták az épület előtti területet. Itt ugyanis nagy változtatásra készülnek. A hagyományok felelevenítése már több éve húzódó álom, mely most végre megvalósulhatott.

„Ez egy népi lakóház, műemlék és ennek szeretnénk visszaállítani az előkertjét hagyományos módon. Ugye kutakodtunk hagyományos módon is, hogy milyenek voltak a régi növények, mi volt itt a szokás, a divat. És ezeket a növényeket szeretnénk most újratelepíteni.” – mondta el Hársfalvi Györgyné, a Pásztorház vezetője.

A helyszínen kiszedték a régi kerítést és megmetszették a könyvtár előtt található orgonabokrot is. A zöldhulladék mellett a szemetet is összegyűjtötték a területről. A fiatalabb generáció tagjai is kivették a részüket a munkából. A kavicsok közül gereblyézték ki a faleveleket. Az önkéntesek szívesen csatlakoztak a kezdeményezéshez, hogy közösen tehessék szebbé környezetüket.

„Nem rég költöztünk ide Gyenesdiásra. Nagyon jól érezzük magunkat és otthon, mielőtt ideköltöztünk, elhatároztuk, hogyha az új lakóhelyünkön nyílik ilyen lehetőség, hogy tudjunk közösségi munkát végezni, szépíteni a környezeten, akkor mi abban mindenképpen részt szeretnénk venni.” – osztotta meg Sándor Gyula.

A 72 óra kompromisszum nélkül című önkéntes program Németországból indult. 2000 óta számos sikeres projekt valósult meg a környező országokban is. 2010-ben Ausztria, Svájc, Szlovákia, Bosznia-Hercegovina, Szlovénia és Magyarország összefogva valósította ezt meg. A program célja, hogy felhívja a figyelmet, hogy bárki segíthet ott, ahol szükség van rá. Gyenesdiás első alkalommal vett részt ebben.

„Ez példamutató, példaértékű ez  a kezdeményezés, ami most már, ha jól számolom, talán másfél évtizede indult Magyarországon. Abban is példaértékű, hogy ökomenikus szerveződésű ez az esemény. Tehát az összes történelemi magyar egyház összefogása eredményeképpen jött ez létre annak idején. És úgy gondoltuk, ha már Gyenesdiás egy erős zalai település, akkor mutassunk példát ebben, hogy mi is össze tudunk fogni.” – fogalmazott Szabó Zsolt Szilveszter igazgató.

A gyenesdiási csapathoz 15-en csatlakoztak. A Pásztorház előtti rész készen áll arra, hogy beültessék hagymás virágokkal. Tavasszal új pompában várja majd a látogatókat.