Hiába várták a lakóparkot építő 11 éves cégtulajdonost a balatonszabadi lakossági fórumra (magyarnarancs.hu)

Két lakópark-beruházás terve is témát ad most Somogy megye legnagyobb falujában, Balatonszabadiban. Az egyik attól „különleges”, hogy a külterület lakóövezetté minősítését egy olyan cég kérte, amelynek tulajdonosa általános iskolás, 11 éves, az önkormányzathoz érkezett kérelmen a kiskorú fiú törvényes képviselőjének, Holl Antalnak az aláírása szerepel. „A 11 éves cégtulajdonos nem jött el?” – kérdezte egy idős úr szerda este Balatonszabadiban azon a lakossági fórumon, melyet a valaha Balaton-parttal bíró, de ma már a magyar tengerre csak a nevében utaló Balatonszabadi polgármestere, Hosszú-Kanász Eszter hívott össze – írja a magyarnarancs.hu. Az önkormányzat levélben is kikéri a falusiak véleményét a lakópark-beruházásokról.

 

Jelen lesznek a beruházók képviselői is – ígérte a polgármester a meghívóban, így aztán jogos kíváncsisággal mentek el sokan a Petőfi Sándorról elnevezett művelődési ház színháztermébe: kik is ezek a rejtélyes befektetők és eljön-e maga a tulajdonos is?

 

A gyám „válaszolt”

A 11 éves cégtulajdonos viszont nem jelent meg, a gyámja, Holl Antal képviselte, ő válaszolt a fórumon felmerülő kérdésekre is; de nem jelent meg a kérelmező balatonvilágosi székhelyű Monroyal Invest Kft. balatonvilágosi ügyvezetője sem (akit előző cikkünkben T. Lászlóként úgy azonosítottunk be: nevével Balatonvilágos krónikáiban találkozhatunk több ügyben is, legutóbb akkor, amikor rászorultsági alapon két köbméter tűzifát kapott).

Hosszú-Kanász Eszter, a település független polgármestere úgy foglalta össze az önkormányzat álláspontját: mindkét beruházást magánterületre tervezik, a falu csak nyerhet, ha egy beruházó érkezik, hiszen népesség- és adóbevétel-növekedést hozhat, a helyi építési szabályzat módosítása pedig még el sem indult, az egyelőre még csak javaslat formájában került a múlt hónapban a helyi képviselő-testület elé. Egy gazdasági társaság tulajdonosi hátteréhez – folytatta a polgármester – nincs köze az önkormányzatnak,

„nem tudjuk visszautasítani, ha egy kiskorú tulajdonában áll egy cég, de erre majd a cég képviselője reagál.”

„Nem szeretnék” – válaszolta erre Holl Antal, hozzátéve: várja a kérdéseket. Halmos Béla az iránt érdeklődött, hogy a gamászapusztai külterület jelenlegi lakói használhatják-e a jövőben a pusztára vezető utat, ami idő közben a befektető tulajdonába került? Holl Antal válasza szerint „ez a jövő zenéje, még nem dőlt el, még gyerekcipőben jár a projekt”.

Király Kálmán, Balatonszabadi előző polgármestere úgy tudta: amit a Monroyal benyújtott látványtervként az önkormányzatnak, az ott hibádzik, hogy annak a területnek egy jelentős része nincs is a tulajdonukban. Holl Antal erre úgy reagált, hogy nem hallott kérdést, mire az expolgármester kérdésekké formálta mondandóját: „Meg kívánják venni ezeket a területeket? Ha még nincs is a tulajdonukban, akkor ma még miről beszélünk? Hogy kerülhetett ilyen kérelem az önkormányzat elé? Az e-cégjegyzékben szereplő adatok valósak? (Holl Antal nevén futó több cég, vállalkozás áll kényszertörlés, illetve végrehajtás alatt, ő maga pedig a cégvezetéstől eltiltás hatálya alatt – a szerk.) Valóban kiskorú a tulajdonosuk?”

Ágoston László Zsolt balatonszabadi önkormányzati képviselő is ugyanezekre a kérdésekre szeretett volna választ, mire Holl visszakérdezett, hogy ez miért érdekes, mi köze ennek a projekthez, majd azt mondta:

„Kiskorú a tulajdonos, én vagyok a gyámja, nincs hozzáfűzésem.”

Egy férfi a hallgatóságból azon a véleményen volt, hogy az a fontos kérdés, a helyi vállalkozások részt vehetnek-e majd a lakóparképítési munkákban, „a többi humbug, mellébeszélés”. Szavait taps fogadta, a szabadiakat nem különösebben izgatta fel a 11 éves fiú cégének külterületi ügylete, azt sem tudtuk meg például, mit terveznek a puszta jelenlegi, hajdani cselédlakásokban élő lakóival. Király Kálmán szerint nem lehet a telepet felszámolni, nincs rá állami támogatás, mert nem számít szegregátumnak. Kivásárolják őket, cserelakásokat kapnak – találgattak a fórum résztvevői, de a fórumon megjelent pusztalakók erre nem kérdeztek rá, a befektetők képviselői pedig idő közben távoztak – írja a magyarnarancs.hu.