A Balaton vízállása 116 centi, a víz 25 fokos

A Balaton átlagos vízállása 5 centiméternyit csökkent a Sió-zsilipen megkezdett vízeresztés óta, jelenleg 116 centiméter – a siófoki vízmérce szerint. (A tó átlagmélysége 3,8 méter.) A víz péntek reggel Siófoknál 25 Celsius fokos volt. Ma is a tegnapihoz hasonlóan meleg lesz, késő délutántól jön a viharos szél, helyenként záporokkal.

A Balaton átlagos vízállásának alakulása az elmúlt 20 napban (Forrás: vizugy.hu)

 

 

A met.hu előrejelzése szerint pénteken a balatoni üdülőkörzetben a gyenge, mérsékelt (5-25 km/h) szél a délelőtt első felében északnyugatira, északira fordul és megélénkül (25-40 km/h), a Balatonnál időnként erős (40-45 km/h, nyugati medence 50 km/h körüli) lökések is lehetnek.

Délután a szél tovább erősödik (45-55 km/h), majd késő délutántól nyugat felől kezdődően viharossá válik (60-70, majd 80 km/h). Zivatar környezetében a szél sebessége a 100 km/h-t is meghaladhatja.

Túlnyomóan napos idő várható változó mennyiségű fátyol- és gomolyfelhővel, majd a délután második felében erősen megnövekszik a felhőzet.

Késő délutántól, estétől heves zápor, zivatar kialakulására kell számítani, felhőszakadás, jégeső is kialakulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Balaton nyugati részén 32, a keleti medence térségében 33-34 fok körül alakul. Késő este nyugaton 21-22, keleten 24 fok körül valószínű.