Hévízen kiderült, mennyit fut egy liba harmincon (zaol.hu)

Száztizennégy lábon szaladtak a hagyományos Márton-napi libafuttatás résztvevői a hétvégi családi fesztiválon. A jó hír, hogy mindenki célba ért: sem a baromfik, sem a versengő gyerekek álmai nem szálltak el.

A talány megfejtéséhez nem kell logaritmusfüggvényt felrajzolni: a szombati attrakcióban 43 nevező ifjú s 14 házi szárnyas vett részt, ki-ki más szerepkörben. De hogyan került a csizma az asztalra, vagyis liba a Tavirózsa utcai flaszterre – egy héttel Savaria híres szülöttének emléknapja előtt?

– Immár három éve picit előbb rendezzük meg a Márton- napi családi fesztiválunkat – mondta Hermann Katalin, a Festetics György Művelődési Központ igazgatója.

– A korábbi esős-fázós tapasztalatok miatt döntöttünk így, ugyanis november 11. környékén általában rossz idő volt, a hónap első napjaiban viszont még kellemes az időjárás, mint ahogyan most is.

A kétnapos kavalkád fő látványossága hagyományosan a szombati libafuttatás, amelyre ezúttal is több százan voltak kíváncsiak. Szalmabálákból kanyargósra épített versenypályán kellett végigterelni a szárnyasokat egy söprű segítségével, de a szervezők hangsúlyozták, a háztartási segédeszköz csak jelképes mankó az embergyerek kezében, a fizikai kontaktus, pláne a büntető jellegű agresszió, szigorúan tilos volt. Persze, ilyesmi senkinek sem jutott eszébe.

A legügyesebb ifjakat taps köszöntötte a célban, csillogtak a szülői szemek, villogtak a vakuk, home video forgott a mobilokon. Minket azonban az (is) érdekelt, vajon mit gondolhatnak a libák, amelyek közül egy-egy olykor sztrájkba lépett: visszafordult, általában a második kanyar környékén, vagy felkapaszkodott a mellette lévő bálára, jelezve, érdekelné a szalmaúton kívüli világ is.

– Nekik ez nem feladat, otthon ennél jóval többet futnak a szabadban – fogalmazott gazdájuk, Eckbauer István, a Feny­vespusztai Állatsimogató tulajdonosa. – S azért hoztunk tizennégyet, hogy egymást váltva ne fáradjanak el.

Hihetünk neki, nála jobban kevesen szeretik az állatokat. A család álmát megvalósítva alakították ki a balatonmagyaródi látványgazdaságot, ahol természetes környezetben bivalyok, kecskék, pónik, szamarak, nyulak, törpemalacok és szárnyasok élnek, extraként pedig akad például láma és emu is.

– Arra jöttünk rá – folytatta –, hogy ma már faluhelyen is kevesen tartanak állatot, itt pedig minden látható, megismerhető, ami régen egy portán mindennapos volt. A magyar családoknak alakítottuk ki az állatsimogatót, s 80 százalékban valóban ők jönnek hozzánk, aminek kifejezetten örülünk.

S hogy mennyit fut egy liba 30 méteren? Nos, ha ügyes a terelője, akkor – a szuperatlétákat megszégyenítve – 7 másodperc körül. Ha nem, akkor fél perc sem elég. A Márton-napi viadalt végül a 10 esztendős Molnár Levente (és alkalmi libája) nyerte.

A teljes cikk itt található.