Hévíz: soron kívül módosították a költségvetést, döntöttek az intézmények jövőjéről (zaol.hu)

Soron kívüli ülésen vizsgálta felül és módosította a város idei költségvetését a képviselő-testület. A racionalizálás minden önkormányzati intézményt érint, nemcsak a jelenben, hanem hosszabb távon is. A grémium elbocsátásokról is határozott.

A járvány okozta jelentős bevételkiesés ellensúlyozására reagálva az önkormányzat már június elején komoly takarékossági intézkedéseket hozott minden intézményére vonatkozóan – írja a zaol.hu.  Az idei mintegy 940 millió forintos mínuszt tartalékaiból fedezni tudta a város, ám a koronavírus-járvány további negatív gazdasági hatásai következtében a következő években is jelentős bevételcsökkenésre számítanak, ezért a képviselő-testület az önkormányzati feladatok átrendezéséről és a hatékonyság növeléséről határozott.

A képviselők elfogadták az intézményi átszervezéseket, továbbá 11,5 üres álláshely megszüntetéséről és 30 főt érintő létszámleépítésről döntöttek. Az ideihez hasonlóan 2021-ben sem nyújtanak fedezetet teljesítményértékelésen alapuló jutalmazásra, és csak a törvényileg kötelező béremelést és juttatást biztosítják. A racionalizálási folyamat azonban, mint elhangzott, itt nem áll meg: a képviselő-testület határozatban utasította az intézményvezetőket, hogy mérjék fel az önként vállalt önkormányzati feladatok átszervezésének további lehetőségeit, és szeptember elejéig dolgozzák ki az őket érintő további lépéseket. Az ülésen jelen lévő képviselők egyhangúlag hozták meg a város minden intézményét érintő döntéseket.

Papp Gábor polgármester hangsúlyozta: Hévíz most olyan helyzetben van, hogy megszorító intézkedéseket kell hozni és felvállalni.

“Feltehetnénk a kezünket, hogy mi ezt nem tesszük meg, hanem külső állami szakértőre bízzuk, hogy tételesen vizsgálja át a város működését és határozza meg azokat a kereteket, amelyekben mozoghatunk. Számunkra ez egyszerűbb és kényelmesebb lenne, de a szakértők pusztán a számok és a település lélekszáma alapján hoznának döntéseket. Intézményeket zárnának be, s minden nem kötelező önkormányzati feladat ellátását egészen egyszerűen megszüntetnék. Hetek óta napi szinten egyeztettünk és azon dolgozunk a kollégákkal, hogy ezt elkerülhessük. Igyekeztünk olyan döntéseket hozni, amelyekből, amikor egyenesbe jön a város gazdasága, turizmusa, s vállalkozói is talpra állnak, újból tudunk építkezni, és képesek leszünk a jelenlegi szintet tartani”

– hangsúlyozta a polgármester.

A rendkívüli ülésen egyéb napirendi pontok is szerepeltek: a képviselő-testület támogatta a kormány azon döntését, miszerint a sármelléki nemzetközi repülőteret üzemeltető, s a város 100 százalékos tulajdonában lévő Hévíz–Balaton Airport Kft.-ben 90 százalékos üzletrészt vásárol az állam. A grémium felhatalmazta a polgármestert az értékesítés előkészítésére.

Döntött a testület két folyamatban lévő és egy új pályázatról is, valamint tulajdonosi hozzájárulást adott a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft.-nek, hogy a Tourinform-irodák és információs pontok felújítására vonatkozó pályázaton részt vehessen.