Elfogytak a szobák a déli parton (sonline.hu)

A turisták már hónapokkal korábban bebiztosították maguknak, hogy az augusztus 20-ai hétvégén valamelyik szállodában pihenhessenek. Évek óta tartó trend a Somogy megyei szállodákban, hogy a turisták előre lefoglalják a szobákat az államalapítás ünnepére. Idén pedig öt naposra nyújthatják a pihenést, lévén csütörtökre esik augusztus 20-a.

A csokonyavisontai Korona Panzióban október 20-ig nincs szabad szoba – mondta el a sonline.hu-nak Katz Zoltán tulajdonos. Hozzátette: ha egy-egy lemondás miatt felszabadul, szinte percek alatt el is kel. Kifejtette: már május óta 98 százalékos foglaltsággal üzemelnek és most úgy látják, hogy ebben az öt hónapban 9 ezer vendégéjszakával rekordot döntenek.

A balatoni szálláshelyek iránt még nagyobb a kereslet. Ahogy kihirdetésre került, hogy lehet mozogni és nyaralást tervezni, azonnal érkeztek a foglalások – mondta Kiss Annamária, a zamárdi Hotel Wellamarin marketingvezetője. Hozzátette: ez a hétvége egyébként is népszerű volt a korábban meghirdetett fesztiválok miatt. Ezeket ugyan lemondták a vírus elleni védekezés miatt, de mégsem érzik hiányukat a Balaton-parti hotelben. Sok magyar vendég érkezik ezen a hétvégén, de a környező országokból, így Szlovákia magyar lakta területeiről is sokan jönnek.

Hónapokkal korábban lefoglalták már a szobákat a balatonlellei BL Yacht Clubban is. Tóth Balázs, ügyvezető kifejtette: ugyanúgy sokan vannak, mint a korábbi években, csak annyi különbséget látnak, hogy kitolódott a szezon., minden bizonnyal október végéig lesznek vendégeik.

A vendégkör viszont más lett az idei évben, mondta a turisztikai szakember. Hiszen azok egy része is a tónál üdül, akik egyébként tengerparti nyaralást terveztek. Emiatt jóval kritikusabb szemmel tekintenek a szolgáltatásokra. Valamint sokkal több a szállásokon nyerészkedő szélhámos, akik feketén adnak ki apartmanokat. S egyre gyakoribbak az olyan történetek, hogy az előre utalt összeg ellenében nem hogy szállást nem adnak, de életjelet sem a hirdetők.