Hétvégén tartják a huszadik Gardália Napokat Tihanyban

A Balaton-felvidék egyik legnépszerűbb őszi eseménye, több napon át tartó halgasztronómiai rendezvény, látványsütéssel, kulturális, családi programokkal fűszerezve. Egyik legfontosabb programja a halászlé és halétel főzőverseny, melyre az ország minden részéről érkeznek csapatok. A rendezvénysorozat helyszíne Tihany egyik legszebb pontja, a Visszhang domb, ahova idén is várjuk mindazokat, akik velünk együtt szeretnének tisztelegni a „látott hal” és Tihany halászmúltja előtt.

(Fotó: Tihany Hivatalos Turisztikai Oldala)

Két évtizede már, hogy néhány tihanyi vállalkozó Punk Ferenc csárdagazda vezetésével létrehozott egy rendezvényt, melyről ők maguk sem gondolták volna, hogy mostanra Tihany egyik leglátogatottabb, és a Balaton-felvidék egyik legnagyobb eseménye lesz az őszi szezonban. Céljuk elsősorban a település halászmúltja előtti tisztelgés volt. Emellett a hagyományőrzésnek és a gasztronómiának is fontos szerepet szántak – olvasható a fesztivál honlapján.

Az I. Tihanyi Gardafesztivált, a Gardáliát 2002. november 16-17-én rendezte meg a Művelődési Ház Tihanyban több helyszínen. Már az első alkalommal nagy sikere volt a látványhalászatnak, bár akkoriban még csak egy kísérőhajóról nézhették meg az érdeklődők a halászatot. 2013-ban már négy hajó futott ki a tihanyi Révből.

Mostanra szintén nagyon kedvelt program a Benke László halászlé és halétel-főző emlékverseny, melyre első alkalommal három csapat jelentkezett, az utóbbi években a versenyen mindig harmincnál is több csapat indul.
Az elmúlt években rengeteg kulturális program várta az idelátogatókat, nagyon sok művész lépett fel a Gardálián – a teljesség igénye nélkül: Muzsikás együttes, Nox, Horváth Charlie. Több tucat amatőr művészeti együttes, gyermekműsor, kézműves foglalkozás, zenés-táncos műsor tette színesebbé a programot.

2009. óta van a rendezvények díszvendég települése. Első alkalommal Balatonfüred városa volt a Gardália díszvendége, de volt már díszvendég település Veszprém, Siófok, Keszthely és Pápa is.

A rendezvény sikerének kulcsa az együttműködés. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy olyan partnerekkel dolgozhatunk együtt, mint a Vynitores Tichonienses Borlovagrend, a Bencés Apátság, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt, a BAHART, de rengeteg segítséget kapunk a helyiektől és a falugondnokságtól is.

A részletes program ide kattintva érhető el.