Hegyesd: regénybe illő szépségű falu a Balaton közelében (femina.hu)

Hegyesd egy gyönyörű kis falu a Tapolcai-medence határán. Csak 150-en laknak a picinyke magyar faluban, pedig szépsége regénybe illő.

A Balaton körüli varázslatos tájak egyike a Tapolcai-medence, amely különleges tanúhegyeivel minden évszakban tartogat szépségeket az utazók számára. A tájegység határán bújik meg egy aprócska település, Hegyesd is.

A meseszép Hegyesd a Tapolcai-medence és a Déli-Bakony találkozásánál fekszik, Tapolca, Monostorapáti és Zalahaláp szomszédságában. A falu legegyszerűbben Tapolcáról busszal érhető el, az út mindösszesen 15-20 percet vesz igénybe.

Hegyesd látnivalói

A közel 150 fő lakta Hegyesd legfőbb látnivalója vára, amely a faluval szomszédos, 281 méter magas tanúhegyen épült meg – vélhetően a 13. század második felében – a honfoglaló Atyusz nemzetség jóvoltából. A vár sokszor nemesi családok kezében volt, csak a török hódoltság idején kapott egy rövid időre kitüntetett szerepet: elfoglalása után a hegy oldalát egy huszárvárral erősítették meg.

Az erődöt később, egy hétig tartó ostromlás után sikerült csak visszavenni, ám ekkor már újraépítésre alkalmatlannak vélték, felrobbantották, azóta sem építették sajnos újra. Az apró kővárról így ma már csak romok árulkodnak. A vulkáni eredetű hegyre a faluból a sárga turistajelzés vezet fel, a várrom egy kellemes sétával megközelíthető.

A cikk folytatása itt található.