Hasadt a rönk Zalakaroson – Faművesmesterségek titkaiba kalauzoltak (zaol.hu)

Ácsfúróval, vonókéssel és hordó­készítő gyaluval is megismerkedhettek vasárnap a fürdővárosba látogatók a Nyuszi Hopp elnevezésű húsvéti programon. A faművesmesterségek bemutatója mágnesként vonzotta a gyerekeket.

Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

A Gyógyfürdő téri forgatag szombaton állatsimogatóval kezdődött, a gyerekek kipróbálhatták a lábbal hajtható kis­autókat, este koncert zárta a napot. A forgatókönyv vasárnap is hasonlóan alakult, ám akkor már a hagyáros­böröndi Magyar Hagyományőrző Fa­művesek interaktív foglalkozása is kínált látnivalót. Egy kisfiú és a szakember épp farönköt darabolt egy keresztvágó fűrésszel a zaol.hu ott jártakor. A művelet – mint mindegyik faműves munka – nagy koncentrációt igényelt.

Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

– Régi mesterségeket, illetve azok szerszámait igyekszünk bemutatni, amelyek közül sok szinte teljesen ismeretlen a mai kor gyermekei számára – mondta Németh Bálint, a hagyományőrzők egyik vezetője. – Szeretnénk érzékeltetni a fiatalokkal, miként dolgozott, miket használt munkájához az ács, a bognár és a kádár. Rendkívül látványos a korabeli állványos, három­emberes rönkhasító fűrész, amelyet a fiatalok ki is próbálhattak. Ezenkívül a szerszámok között láthattak fűrészfog-hajtogató eszközt, melynek használatával hatékonyabbá vált a munka.

Németh Bálint hozzátette: a mesterség iránti alázatot édesapjuktól tanulták, aki bútorrestaurátorként imádott fával dolgozni, és mellette gyűjtötte a szerszámokat is.

Nemcsak a gyerekeket nyűgözték le a különféle eszközök, hanem a szüleiket is. A magyar határ mellől, a felvidéki Ipolyságból érkezett családjával a hosszú hétvégére Bakai Péter. A férfi jó kezdeményezésnek tartja, hogy e régi technikákat felelevenítik a mai fia­taloknak, hiszen sokat lehet be­lőlük tanulni.

Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap