Három utca, hatvan ház, ötven lakos: Salföld, a Káli-medence csodája (24.hu)

(Fotó: Josef Jordan)

A falut látni maga egy élmény. Személyesen megtapasztalni a varázsát kiváltképp mesés kalandozás.

(Fotó: Josef Jordan)

Napjainkra újra virágzó település lett a kicsinyke gyöngyszemből saját önkormányzattal, párját ritkító természetvédelmi majorral, gyönyörű portákkal. A régi házakat olyan, elsősorban városi emberek vásárolták meg és újították fel, akiket vonzott a környék és a táj szépsége. Az egykor itt nyaraló családokból sokan költöztek a faluba, mintegy lelket öntve a településbe.

„Salföld: csak három utca, ezekben hatvan ház, kertek, majorok és mindössze ötven itt élő lakos. De ez a kicsi falu már nemcsak a salföldieké, mert megőrzött környezetével, építészeti hagyományaival, országos örökségünk kicsiny, de fontos része. Mi, itt élők érzelmileg is kötődünk hozzá, felelősséget érzünk múltja, jelene, jövője iránt, mi több: büszkék vagyunk rá. Szeretjük. Elfogultságunkban szeretnénk magunkat megmutatni, hogy látva lássanak” – olvasható Fábián Gusztáv polgármester köszöntőjében a falu weboldalán.

(Fotó: Josef Jordan)
(Fotó: Josef Jordan)

Josef Jordan fotós – aki a Balaton-felvidék több szépségét megmutatta már felvételein, október elején úgy gondolta, hogy szavak helyett képekbe foglalja mindazt, amit Salföldről minden turistának tudni érdemes.

A sokszinuvidek.24.hu cikke, és képriportjának további fotói itt érhetők el.