Az idén a magyar szőlőtermesztők 4,5-4,8 millió mázsa szőlőt szüretelhetnek le, az ebből előállított bor mennyisége pedig 2,8 és 3,2 millió hektoliter között mozog a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) termésbecslése szerint. Az idén előállított bor mennyisége elmarad ugyan a tavalyi értéktől, de az elmúlt 7 éves átlagnál 500-600 ezer hektoliterrel nagyobb lesz.
A szüretelés a korai érésű szőlőfajtákkal – Csabagyöngye, Irsai Olivér – kezdődött, az ezekből előállított primőr borokat már a nagyközönség is megkóstolhatja – mondta el az M1 aktuális hírcsatorna műsorában a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára. Brazsil Dávid hozzátette: most zajlik a középérésű szőlőfajták – cserszegi fűszeres, Sauvignon blanc, Chardonnay – szüretelése, szeptember végén, október elején pedig a későn érő szőlőfajták következnek, így például az Olaszrizling és a Furmint.
Szólt arról is, hogy az időjárás a korai érésű szőlő fajtáknak kedvezett, a még szüretelés előtt álló fajták számára pedig az a legfontosabb, hogy a következő hetekben se túl sok, se túl kevés csapadék ne essen és megfelelő legyen a napsütéses órák száma is. Hozzátette: a gazdák által végrehajtott fejlesztéseknek köszönhetően az előállított termékek minősége folyamatosan javul.