Hagyományteremtő hajóútra indult a MATE 100 Klub első rendezvénye Siófokon (sonline.hu)

A Siófok kikötőjéből péntek este induló Szent Miklós hajón tartották meg a MATE 100 Klub első, hagyományteremtő eseményét – írja a sonline.hu.

A Szent Miklós hajó kifutásával a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kezdeményezése is útjára indult, amely egyúttal a MATE 100 Klub első rendezvényének adott otthont. A klub célja egy országosan egyedülálló szakmai szövetség létrehozása, amely az egyetem száz legjelentősebb ágazati és piaci partnerének vezetői számára teremt új együttműködési platformot.

A rendezvényen jelen volt Csányi Sándor, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, valamint Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora is. Mindketten hangsúlyozták a MATE szerepének fontosságát, amely túlmutat a hagyományos egyetemi feladatkörökön. Az intézmény nemcsak oktatási és kutatási tevékenysége révén kíván hozzájárulni a magyar agrárium fejlődéséhez, hanem aktív részvevője és alakítója kíván lenni a hazai és nemzetközi agrárkapcsolatok hálójának is.

Hódító úton a MATE

A MATE megalakulása nemcsak az egyetemek integrációjának eredménye, hanem egy hosszú előkészítő munka gyümölcse is – mondta ünnepi köszöntőjében Csányi Sándor – Az agrár felsőoktatásban végzett reformoknak köszönhetően a MATE a világ legjobb 200 agráregyeteme közé került, ami jelentős eredmény tette – tudtuk meg.

– A MATE aktív szereplője és alakítója kíván lenni a hazai és nemzetközi agrárium kapcsolati hálójának, a vidéki népesség megtartásának növelése érdekében – mondta az elnök.

Csányi Sándor emellett kiemelte, hogy a modern magyar agrárfelsőoktatás alapjai nem 2021-ben, hanem két évvel korábban, informális úton kezdődtek el, amikor három minisztérium együttműködésével dolgoztak az egyetemek integrációján.

– A korábbi kísérleteknél lényegesen nagyobb sikert értünk el, és ma már elmondhatjuk, hogy a MATE az egyik legjobb agráregyetem a világon – mondta.

Rektori meglátások

A MATE alapítása egy olyan integrációs lépés volt, amely példátlan a magyar felsőoktatásban. Az egyesített erőforrások és a piaci igényekhez igazított képzési programok révén az intézmény célja, hogy a magyar agrárium vezető szereplőjévé váljon nemcsak hazai, hanem nemzetközi szinten is.

– A MATE célkitűzése, hogy az agrárium vezető egyetemévé váljon, és a világ legjobb agráregyetemei közé kerüljön – mondta Gyuricza Csaba. – Az integráció célja, hogy egy erős, versenyképes egyetemet hozzunk létre, amely a legmagasabb szintű oktatást és kutatást biztosítja.

A rektor emellett hangsúlyozta, hogy a MATE létrehozása egy nagy léptékű és bátor lépés volt, amely elősegíti a magyar agrárium fejlődését.

– A globális tudáskoncentráció és a gyors technológiai fejlődés miatt szükség van nagyobb forrásokra és több tudományágat átfogó, szakmaközi megközelítésre – mondta. A rektor hozzátette, hogy a MATE szoros kapcsolatokat épített ki a gazdasági szereplőkkel, hogy közösen dolgozzanak a képzési programok és a kutatási projektek megvalósításán.

Jövőbeli célkitűzések

A rendezvény keretében bemutatásra került a MATE Jövő Vezetői Programja is, amely a magyar agrárium új vezető generációjának kinevelését tűzte ki célul. A program célkitűzései között szerepel, hogy a hallgatók hazai és nemzetközi viszonylatban is magas presztízsű munkahelyeken tölthessenek be vezető pozíciókat. Az eseményen elhangzott, hogy a MATE továbbra is folytatni kívánja az oktatási és kutatási tevékenységeit, és a jövőben is aktív szerepet kíván játszani a magyar agrárium és élelmiszergazdaság fejlesztésében.

A MATE 100 Klub tagjai között létrejött együttműködés célja, hogy hosszú távon is gyümölcsöző kapcsolatokat alakítson ki, amelyek hozzájárulnak a magyar agrárium sikeres és fenntartható fejlődéséhez. A rendezvény zárásaként a résztvevők megvitatták a jövőbeni közös projekteket és együttműködési lehetőségeket, amelyek tovább erősítik a MATE és partnerei közötti kapcsolatot.