A frissen kiadott étteremkalauz 2024-es toplistájára 3 vidéki cukrászda került fel, köztük egy balatonfüredi – írja a penzcentrum.hu, amely kitér arra is, hogy jelentősen megcsappant a cukrászdák száma az elmúlt időszakban.
A 2023-as évben jelentkezett a cukrászdáknál is a bezárási hullám, de nem akkora, mint amire a Magyar Cukrász Ipartestület számított – mondta a lapnak Erdélyi Balázs, a szervezet szakmai elnöke, aki szerint főleg az energiaárak nehezítették a vállalkozások életét.
Volt, aki úgy gondolta, hogy annyiért már nem eladható az a termék, hogy a vállalkozás rentábilisan tudjon üzemelni, arra az áremelésre már nem biztos, hogy a vevők bejöttek volna. A másik fele inkább az idősebb kollégák, akik már nem akarnak az adminisztratív nehézségekkel foglalkozni, illetve a többi problémával sem, mint a munkaerőhiány
– magyarázta a szakember, aki szerint a forgalomcsökkenés sem volt olyan drámai, mint várták. Úgy látják, manapság is szívesen járnak az emberek cukrászdákba, fagylaltozókba.
Az idei évben a Málna The Pastry Shop nyerte a Pastry Shop Best Of The Best címet. Az ötéves óbudai Málna The Pastry Shop már a megnyitása évében Magyarország egyik meghatározó, minőségi cukrászdájává vált, 2024-ben harmadik alkalommal szerezte meg az év legjobb teljesítményét jelentő Év Cukrászdája díjat.
Az étteremkalauz szerint a legjobb cukrászdák 2024-ben Magyarországon:
- Málna the pastry shop (Budapest)
- 100 éves cukrászda (Gyula)
- Auguszt (Budapest, Fény utca)
- Bergmann cukrászda (Balatonfüred)
- ChouChou (Budapest)
- Egy csipet torta (Budapest)
- Four Seasons Gresham Budapest
- Gerbeaud (Budapest)
- Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda (Sopron)
- The Ritz Carlton Budapest
Mint látható, a 2024-es toplistára 3 vidéki cukrászda került fel, míg a Buda és Pest vonatkozásában a város keleti oldala vitte a prímet. Érdekesség, hogy erősek a mezőnyben a nagy szállodaláncok egységei is, de továbbra is képviselik a hazai cukrászati örökséget a nagy öregek, mint például Bergmannék vagy a méltán híres Gerbeaud.