Gyopáros Alpár: vonzóvá kell tenni a falvakat (MTI)

Vonzóvá kell tenni a falvakat a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos szerint ahhoz, hogy megálljon a kistelepülések népességcsökkenése. Gyopáros Alpár azt mondta, a kormány eltökélt a falvak fejlesztésére, és „a mindenkori lehetőségekhez képest, de a létező legnagyobb erőforrásokat mozgósítva” biztosítani fogja a program működését.


Megjegyezte: fél évszázada zajlik az elvándorlás a falvakból. Ahhoz, hogy ez a tendencia megforduljon, élhető településeket kell kialakítani, komolyabb, életminőséget javító intézkedéseket kell tenni. Emellett meg kell értetni a fiatalokkal, hogy ha az alapszolgáltatásokat a falvakban olyan minőségben biztosítják, mint a városokban, akkor a falu a miliőjének köszönhetően megelőzheti a várost – tette hozzá.

Úgy fogalmazott, a fiataloknak a család, az egzisztenciális biztonság a legfontosabb. A Magyar falu program elindításakor ezt a cél tűzték ki az infrastrukturális fejlesztésekkel. Úgy vélekedett, hogy az a verseny, ami a falvak és a városok között zajlik, bölcsődék építésével, óvodák felújításával, az óvodai férőhelyek számának növelésével vagy orvosi rendelők felújításával kiegyenlíthető.