„Grand Tihany” geotúra a vulkánok napján

Az Európai Geopark Hálózat minden év június 1-én ünnepli a vulkánok napját. Ebből az alkalomból 2024. június 1-jén (szombaton) geotúrára hívják a hosszabb gyaloglások kedvelőit. Jelentkezni előző nap délig lehet.

A geotúra során – nyolc millió éve a Balaton-felvidéken elsőként itt – kitört vulkánok félelmetes tombolását idézik fel a szervezők. Bolygónk gigászi erői – robbanásos kitörések sorozatával – alapvetően rajzolták át az ősi mocsaras síkság tájképét.

Hogyan kerülnek a Barátlakások látványos sziklafalába olyan kőzetek, amelyeknek több száz méterrel a felszín alatt „lenne a helyük”? Hogyan alakult ki az Aranyház ikonikus sziklatömbje? A 20. században tényleg komolyan fontolóra vették, hogy a félsziget teljes lakosságát kitelepítsék? A geotúra során felkeressük a Belső-tó partján található Levendula Ház Látogatóközpontunkat is. Ha már unod az apátságnál készült szelfiket, akkor bakancsot fel, és ismerd meg Te is a Tihanyi-félsziget másik arcát! – olvasható a geopark.hu oldal tájékoztatójában, ahol a további információk is elérhetők.