Gereblyéző orvhalászt fogtak Balatonaligán (police.hu/balatonihal.hu)

Keszegre gereblyéző horgásszal szemben intézkedtek a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. hivatásos halőrei csütörtökön Balatonaligán, a Club Aliga kikötőjében.  A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság nyomozói orvhalászat miatt indítottak eljárást az 50 éves veszprémi lakos ellen.

A jellegzetesen rángató mozdulatok keltették fel a halőrök figyelmét és rövid figyelés és videófelvétel készítése után intézkedtek a megtévedt horgász ellen. A horgásznak csak négy keszeget sikerült így kifognia, de ennyi bőven elég volt a törvénysértés rögzítésére- írja a balatonihal.hu.

Az intézkedés a vízirendészeten fejeződött be, hiszen a gereblyéző horgászati módszer használata bűncselekmény, az orvhalászat törvényi tényállást valósítja meg az, aki így horgászik.

Fontos megemlíteni – hogy sokak tévhitével ellentétben – a gereblyézés nem a használt eszközök kialakítása miatt válik azzá, tehát nem kell nagy súly, vagy nagy hármashorog a szerelékre.  A módszert azok a szándékos rángató mozdulatok jellemzik, amelyeknek a célja az, hogy a horgot a halak testébe kívülről akassza be.

Aki látott már gereblyézés módszerével kifogott halat könnyen el tudja képzelni milyen szenvedést okoz a hirtelen megrántott felszerelés. Semmilyen esetben sincs mentség az ilyesfajta kegyetlen állatkínzásra, különösen elítélendő ez annak a tükrében, hogy a téli keszegezést tisztességes módszerrel űzők ugyanott közel ugyanakkora mennyiséget képesek kifogni kicsivel hosszabb idő alatt.