Boráldás Balatonlellén (sonline.hu)

 

Több tucatnyi bort áldottak meg János napja alkalmából a balatonlellei katolikus templomban. A középkorból eredő szokást jó tíz évvel ezelőtt elevenítették fel a balatonlellei, balatonboglári és szőlősgyöröki borászok.

Pócz József, a Balatonlellei Hegyközség elnöke a sonline.hu-nak arról beszélt, hogy a megszentelt bornak gyógyító ereje volt régen. A gazdák ezzel itatták meg beteg állataikat, hogy meggyógyuljanak, de a hordókra is locsoltak a szentelt borból azért, hogy ne romoljon meg.

– Az áldásra már a letisztult új borokat vittük – fogalmazott a Pócz József. – Én egy rozé boromat áldattam meg a pappal. A borszentelés gyakorlatilag egy mustra is, ezért a ceremónia után összeültünk a környék gazdáival és megbeszéltük az idei évet, a szüretet és elláttuk egymást tanáccsal. Azt gondolom, hogy jól sikerült az idei szüret, jó minőségű volt a szőlő. A rozé és a fehér borok illatosak, gyümölcsösök voltak, a vörös borok pedig színanyagban gazdagok és testesek – tette hozzá a Balatonlellei Hegyközség elnöke.