Gasztronómia után irodalom Balatonfüreden (veol.hu)

A magyar nyelvet ünneplik Balatonfüreden. A hagyományos ünnepi megemlékezés a Kiserdőben lesz november 13-án, szerdán, 11 órakor, ahol Géczi János költő köszöntője után Balatonfüred és testvérvárosainak többezres diáksága egyszerre szavalja Weöres Sándor Tíz lépcső című versét.

Az eseménysorozat november 10-én vette kezdetét A Kaddis egy meg nem született gyermekért című Lukács Sándor-esttel az Anna Grand Hotelben – írja a veol.hu. A november 13-i ünnepi megemlékezést pénteken és szombaton a Tempevölgy című folyóirat szerkesztői kétnapos Ady-konferenciája követi a Városi Helytörténeti Gyűjteményben, ahol megzenésített irodalmat tolmácsol a csíkszeredai Role zenekar.

Balatonfüred önkormányzata, a Petőfi Irodalmi Múzeum és az Előretolt Helyőrség Íróakadémia a magyar nyelv napja alkalmából és Ady Endre halálának 100., Weöres Sándor halálának 30., Lászlóffy Aladár halálának 10. és Borbély Szilárd halálának 5. évfordulójához kapcsolódóan meghirdette a negyedik Kisfaludy Sándor versmondó versenyt, ahol szombaton 11-12. évfolyamos diákok mérhetik össze tudásukat a Kisfaludy Galériában.

A programot a Lyukasóra Klub zárja, ahol Lator László, a nemzet művésze, Kossuth-díjas költő moderálásában és Várady Szabolcs Kossuth-díjas költő, Kiss Judit Ágnes költő, író, Kőrizs Imre Zelk Zoltán-díjas költő és Tóbiás Krisztián költő társaságában irodalmi kalandozásra hívják az érdeklődőket a Vaszary Galériában, szombaton – áll a veol.hu összefoglalójában.