Hős állatok pihennek az erdő közepén, Vonyarcvashegy mellett (zaol.hu)

Magányosan áll tizenkét fejfa az erdőben. Az apró sírhalmok egy részét alaposan megviselte az idő, így az elhunytak kiléte már titok marad. A legtöbben szolgálatteljesítés közben haltak meg, hadnagyok és őrnagyok, akikben van még közös: mindannyian kutyák voltak.

Vállus területén, Vonyarcvashegytől 10 kilométerre, a Büdöskúti pihenőháztól 10-15 perc sétára pihennek a hős állatok – írja a zaol.hu.  A terület korábban egy titkos katonai bázis volt, civilek nem tehették be a lábukat. Az elzártan állomásozó katonákat szoros barátság fűzte a kutyákhoz – ők hozták létre a különleges temetőt négylábú társaiknak. Mikor a bázis őrizete az 1990-es évek elején megszűnt, a vonyarcvashegyi önkormányzat a polgárőrök segítségével helyrehozatta a sírkertet.

„Itt nyugszik Vulkán kutya őrnagy, kit szolgálatteljesítés közben vandál személyek orvul meggyilkoltak” – írja az egyik fejfa. Ez a legrégebbi sír, 1976-ban temették ide az állatot. A sírkert mellett álló információs tábláról azonban többet is megtudhatunk Vulkánról: többek között azt, hogy egy havas téli napon a testével melegített fel egy eltévedt katonát, aki így menekült meg a fagyhaláltól.
Vulkán mellett a 2002-ben elpusztult Cézár hadnagy, valamint a tízévesen meghalt Ali hadnagy is itt lelt örök nyugalomra. Mindketten szolgálatteljesítés közben lelték halálukat. Néhány emlékhely gondozottnak tűnik, van, ahol egy mécses maradványait is megtaláltuk.

Sajnos a legtöbb négylábúról még kevesebbet tudhatunk meg. Van, akinek emléktáblája teljesen lekopott a hosszú évek alatt, némelyik pedig nyomtalanul eltűnt, így nevük és haláluk dátumát titok fedi. Egyik-másik sír jóval újabbnak tűnik, ám 2004-nél frissebbet nem találni a kis sírkertben.

A kutyatemető ma bárki számára elérhető, aki leróná tiszteletét a hős állatok előtt. Sajnos megtalálni már nem olyan egyszerű, hiszen még a Google térkép is kissé pontatlanul jelöli. Autóval megközelíteni nem lehet, mivel az oda vezető ösvény nemcsak szűk, de természetvédelmi terület is – olvasható a zaol.hu összefoglalójában.