Balatonfüred tóparti területeket vinne, Csopak nem adja (nepszava.hu)

Megy a kötélhúzás a Balatonfüred és Csopak város között a két település határában lévő ingatlanok miatt.


Meglehetősen szokatlan, a két település határán található ingatlanok átadásáról szóló döntést hozott legutóbbi közgyűlésén a csopaki, illetve a balatonfüredi képviselő-testület: ám míg a falu csak két, a 71-es úttól északra található terület átadásáról döntött, a szomszédos város további három, a főút és a Balaton közötti ingatlanra is igényt tartana. Előbbi igazából egy csopaki szőlőhegyi út, melynek túloldala már Füredhez tartozik, s belterületnek számít, így a város vezetése leaszfaltozná – Csopak ennek átadásába bele is egyezett.

A másik három területhez viszont ragaszkodik a falu, cseppet sem függetlenül a Veszprém Megyei Kormányhivatal illetékes hatóságának szeptember közepi döntésétől. Az érintett ingatlanok – egy út és a mellette lévő keskeny sávok – a Kerekedi-öböl felett, Natura 2000-es és természetvédelmi területek szomszédságában találhatók. Az öböl melletti partszakasz magántulajdon, ahol Csopak vezetése eredendően támogatott volna több, turizmust élénkítő beruházást, ám a civilek tiltakozására a kormányhivatal nem minősítette át a területet. A helyiek most attól tartanak, ha a három ingatlan átkerül Balatonfüredhez, érvényesül a város erősebb lobbija, s mégis elkezdődhet valamilyen beépítés.

– Több éve megállapodtunk az ingatlanok átadásáról Csopakkal – tájékoztatta a Népszavát Bóka István, Balatonfüred polgármestere. – Ki szeretnénk szélesíteni az ominózus utat, ezzel egy horgászcsónak-kikötő jobb megközelítését biztosítanánk, és közpark besorolást kapna.

A cikk folytatása itt elolvasható. A hirbalaton.hu-n itt jelent meg korábban írás a témáról.