Fülöp Attila: idén is lesz szociális földprogram (MTI)

Idén is folytatódik a Családi portaprogram elnevezésű szociális földprogram, kedden jelent meg az erre vonatkozó, 240 millió forint értékben kiírt pályázat – közölte a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára. Fülöp Attila elmondta: a program alapvetően a növénytermesztés és az állattenyésztés területén, valamint a beszerzésekben tud segíteni a családoknak.

 

Az elmúlt tizenkét évben 2,5 milliárd forintot fordított az állam erre a programra, kizárólag magyar költségvetési forrásból; ez évente mintegy négyezer családnak nyújt segítséget – tette hozzá.

A program segítséget tud nyújtani a családok megélhetéséhez, hozzájárul az adott település, utcarész, ház rendezettebbé tételéhez és a foglalkoztatás növeléséhez, magasabb foglalkoztatási szint eléréséhez is – közölte.

Mint mondta, az idén meghirdetett 240 millió forint legfontosabb üzenete, hogy nehéz gazdasági környezetben háborús időket élünk, amikor fontos a szociális célokat szolgáló források megőrzése. A magyar kormányzat szeretné biztonságban megőrizni az ezen a területen levő költségvetési forrásokat – emelte ki.

Szólt arról, hogy a programban részt vevő családok “megélhetési segítséget” kapnak, de fontos, hogy előbb-utóbb a hosszú távú önfenntartást, öngondoskodást vagy a munkaerőpiacra történő kilépést is jelentse ez számukra.

Fülöp Attila kitért arra is, hogy az elmúlt tíz évben egymillió pluszmunkahely jött létre, ez 27 százalékos növekedés. Hozzátette: a munkaerőpiac szempontjából leghátrányosabb helyzetű rétegeket tekintve a roma közösségek körében 75, a megváltozott munkaképességűeknél pedig 150 százalék volt a foglalkoztatási szint növekedése. Mindehhez a nagy beruházások mellett az ilyen “kis programok” is hozzájárulnak – jegyezte meg.

Az államtitkár elmondta: a kiírástól számítva 30 napig lehet benyújtani a pályázatokat, részletek a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság honlapján találhatók. Pályázhatnak önkormányzatok, egyházi jogi személyek, civil szervezetek, közhasznú civil szervezetek.