Balatoni vízeresztés: az OVF válasza az önkormányzatoknak

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) ma délután válaszolt a balatoni vízeresztés miatt aggódó, annak őszre halasztását kérő Balatoni Szövetség múlt csütörtöki levelére. Ebben közölte, „A hajómozgatás vízigényét figyelembe véve, valamint amennyiben az időjárás előrejelzésben nem következik be lényeges változás, nagy biztonsággal kijelenthető, hogy az idei üdülési szezonban a tó átlagvízállása 80-85 cm felett marad, azaz meghaladja a 2022. évi nyári átlagvízállásokat, tehát nem várhatóak problémák az alacsony vízállások miatt”.

 

Az OVF főigazgatója által Lombár Gábornak, a BSZ elnökének küldött választ teljes terjedelmében közöljük:

 

Tisztelt Elnök Úr!

E-mailben érkezett tájékoztatás kérésére az alábbiakban kívánok válaszolni.

A 2023. január – június 15. közötti időszakban a Balaton-vízgyűjtőjére területi átlagban az 1921. és 2022. között mért átlagos csapadékmennyiségnél mintegy 25%-kal több csapadék hullott, ami kedvezően befolyásolta a tó vízkészletét.

Az átlagosnál csapadékosabb és hűvösebb időjárás hatására a tó átlagvízállása a 2022. évi minimum értékhez (68 cm) képest 53 cm-t emelkedett. A rendszeres mérések kezdete óta, azaz 1921 óta rendelkezésre álló idősor alapján csupán 10 alkalommal fordult elő, hogy az átlagvízállás június elején elérte, vagy meghaladta a 121 cm-t, azaz igen ritka eseménynek tekinthető.

Átlagos májusi időjárás esetén a tó átlagvízállása már apadó ágban van, átlagosan a hónap folyamán 1 cm-t csökken. Az idei évben az átlagosnál hűvösebb és csapadékosabb időjárás hatására májusban 6 cm-t növekedett. A vízkészlet növekedése június első felében is folytatódott, június 1-12. között az átlagvízállás további 4 cm-t emelkedett, meghaladva a szabályozási szintet.

Mindezek alapján kijelenthető, hogy a tó vízkészlete, átlagvízállása kedvező, a vízkészlet a tavalyi év minimumához képest 318 millió m3 -rel gyarapodott, lehetőséget biztosítva akár a hajók Sió csatornán történő szállítására is.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat által készített hosszú távú időjárás előrejelzések alapján, a nyár folyamán az átlagosnál kissé melegebb és közel átlagosan csapadékos időjárás várható a Balaton vízgyűjtő területén, ennek megfelelően a nyár folyamán a tó természetes vízkészlet csökkenése átlagosnak valószínűsíthető.
A hajómozgatás vízigényét figyelembe véve, valamint amennyiben az időjárás előrejelzésben nem következik be lényeges változás, nagy biztonsággal kijelenthető, hogy az idei üdülési szezonban a tó átlagvízállása 80-85 cm felett marad, azaz meghaladja a 2022. évi nyári átlagvízállásokat, tehát nem várhatóak problémák az alacsony vízállások miatt.

A fentiekre tekintettel a vízeresztés sok év után lehetővé teszi, hogy a Balaton és a Duna között megnyíljon a hajózóút, és hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából a megújuló Balatoni hajóflotta számára a csatorna hajózhatóságához a szükséges vízmennyiséget biztosítsuk.

Kérem, tájékoztatásom szíves elfogadását.

Üdvözlettel:
Láng István