Fontos utat kap a Balaton – A tervezőt már kiválasztották (napi.hu)

Lassan a Balaton nyugati oldala is megkapja a saját gyorsforgalmi útját, a tervezőt már kiválasztották.

Az Uvaterv Út-, Vasúttervező Zrt. és a Pannonway Építő Kft. tervezheti meg az M76-ogy gyorsút fenékpusztai csomópontját Keszthellyel összekötő 2×2 sávos főutat, nettó 248 millió forintért – közölte az ajánlatkérő Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. a Közbeszerzési Értesítőben.

A Strabag építheti az R76-os első szakaszát

A két nyertes cégnek a mintegy 6 kilométer út engedélyezési és kivitelezési terveit kell elkészítenie, továbbá közreműködniük kell az engedélyek megszerzésében is.

Maga az R76-os az M7-es autópályától indul és Keszthelyig 15 kilométer hosszú. A nyerteseknek az erre a szakaszra meglévő környezetvédelmi hatástanulmányt és Natura2000 hatásbecslés is át kell dolgozniuk.

A NIF október 12-én kötött szerződést a nyertesekkel.

Indultak még a tenderen, de nem nyertek a következő társaságok (zárójelben az ajánlati árak): Utiber Közúti Beruházó Kft. (281 millió), Roden Kft. (286 millió), Unitef-83 Műszaki Tervező és Fejlesztő Zrt. (285 millió forint).

Az R 76-os gyorsút az M7-es autópályát köti össze Zalaegerszeggel. Eddig két nyomvonal ismert, az egyik Keszhely megkerülésével, a részben ma is 2×2 sávos úton haladna a megyeszékhely felé, míg a másik változat a Kisbalatonon át vezetne. Ez utóbbi közvetlen kapcsolatot jelentene a sármelléki Hévíz-Balaton Airporttal – olvasható a napi.hu-n.