Fontos az észak-balatoni misszió, valamint az intézmények támogatása (vehir.hu/ veol.hu)

A keresztény identitás és Krisztus akaratának megerősítését tartja fő feladatának Udvardy György, a Veszprémi Főegyházmegye új érseke, aki 22 év után váltja a nyugdíjba vonuló Márfi Gyulát. A veszprémi Szent Mihály Székesegyházban szombat délelőtt több mint 400 meghívott vendéggel, útlezárásokkal és ünnepi szentmisével iktatták hivatalba a Veszprémi Főegyházmegye új érsekét, a Pécsről érkező Udvardy Györgyöt.

Erdő Péter bíboros, megyés püspökök, polgármesterek, állami szereplők, valamint a tudományos és a társadalmi élet képviselőinek jelenlétében tette le esküjét, és iktatták hivatalba az egyházmegye új érsekét. A több órás program alatt többen köszöntötték és üdvözölték Udvardy Györgyöt új pozíciójában – írja beszámolójában a vehir.hu. A Márfi Gyulát 22 év után váltó érsek már a beiktatása napján munkához látott, első útja a Máltai Szeretetszolgálathoz tartozó Befogadás Háza – Nappali Centrumba vezetett, ahol étellel vendégelte meg Veszprém hajléktalanjait. A találkozó alkalmat adott arra is, hogy az érsek jókívánságait fejezze ki az otthont használóknak és közösen imádkozzon velük.

A Pécsről érkező Udvardy György a veol.hu-nak adott interjújában kifejtette: vannak tapasztalatai a magyarországi egyházból, de minden egyházmegyének sajátos karaktere van, az ő feladata, hogy ezt erősítse.  Nem lenne szerencsés egy más helyen jól működő szisztémát áttelepíteni, de az egyik egyházmegye tapasztalata gaz­dagító lehet a másikénak – fogalmazott. Hozzátette:  a terveknél kettős az irány: egyrészt engedelmeskedniük kell annak a valóságnak, a szociális, társadalmi körülményeknek, amiben élünk. Másrészt láthatóak azok a pasztorális prioritások, amelyek nem kerülhetők meg: családok, felekezeti oktatási intézmények támogatása. Kiemelte: ide tartozik az észak-balatoni rész, sajátos pasztorálási feladataival, és nagy lehetőségként tekint az Európa kulturális fővárosa-évre.

Beszélt arról is, hogy feladata a hitoktatás támogatása, képzések szervezése. Ez jelenti a katekéták, pedagógusok képzését, oktatási intézmények megújítását. Az iskolában a diákok több mint ötven százaléka választotta a katolikus hitoktatást, egy egyházmegyében több tízezer diákkal kell foglalkozni – tette hozzá. Abban bízik, hogy – mint az előző években – szeptembertől itt is minden csoportnak sikerül biztosítani a katolikus hitoktatót.

A Veszprémi Főegyházmegyében számos egyházi intézmény van. A legtöbb városban van óvoda, iskola.  Udvardy György szerint talán ez lehetne még cél: nem több iskolát létrehozni, de ott, ahol nincs meg, kiépíteni az intézményrendszert, óvodától középiskoláig. A szülők számára szükséges biztosítani, hogy elérhető távolságra legyen számukra a katolikus oktatási intézmény – mondta el a veol.hu kérdésére.