Egy nedű, ami a zalai borászok összefogásával készül (zaol.hu)

Javában folyik a megye zászlósborának előkészítése, a munkában részt vevő borászok már meg is határozták azokat a kritériumokat, melyeket kötelezően figyelembe kell venni a Zalát reprezentáló cuvée összeállításakor. A megye zászlósbora a Zalai Borút égisze alatt valósul meg, s létét az indokolja, hogy a Zalai borvidék ma nincs az őt megillető helyen a köztudatban.

Az 1800-as évek lebegnek a szemünk előtt, amikor a borvidéket a legjobbak között tartották számon – még nagy nemzetközi megmérettetéseken is sikerült aranyérmet elhoznia zalai bornak – mondta el a zaol.hu-nak Szabadics Zoltán, a Kányaváry Borbirtok vezetője, a Zalai Borút Egyesület egyik tagja.  Kifejtette: a zalai bor ma is csodás (ezt az országos versenyeken elért kiváló helyezések igazolják), a termőhelyi adottságok pedig változatlanok.

Az egyesület tagjai, illetve a megye borászai ezt felismerve találták ki, hogy kell egy olyan bort készíteni, ami megfelel a széles közízlésnek, s amit bár közös névvel tudnak a piacra dobni, mégis megőrzi benne az identitását valamennyi borászat. Van erre már jó példa, talán a leginkább közismert az Egri csillagok nevű bor, ami egy fehér cuvée, azaz házasított fehérbor, melyben minden olyan fehér borszőlőfajta ­megjelenik, ami jellemző az egri borvidékre. Vagy említhető akár a Balaton bor, aminek az alapja a balatoni olaszrizling. Valami hasonlót álmodtunk meg mi is – tette hozzá Szabadics Zoltán.

A borász elmondta: élénk, friss, kissé illatos és könnyed, lendületes, egyúttal minőségi, eredetmegjelöléssel rendelkező, száraz fehér­bort szeretnének. Az összetevő fajták között kötelezően szerepelnie kell legalább egy zalai nemesítésű fajtának. A bort (melyet minimum 50, maximum 70 százalékban Kárpát-medencei fajtának, kiemelten olaszrizlingnek, furmintnak, hárslevelűnek, királyleánykának, minimum 10, maximum 40 százalékban Keszthelyen nemesített fajtának – ­például cserszegi fűszeres, nektár, pátria, rozália, korona – kell alkotnia, de az illatos fajták aránya nem haladhatja meg a 10 százalékot) valamennyi zalai borászat elkészítheti a neki szimpatikus arányokkal, s egy bírálóbizottság dönt arról, hogy az adott nedű megfelel-e a kritériumoknak. Ha igen, az illető pincészetek megkapják az engedélyt a forgalmazásra; a borok egyforma palackban, kupakkal és azonos címkével kerülnek piacra. A címkéken szerepelni fog az előállító pincészet neve, s reményeik szerint ha a zászlós bor ízlik majd a fogyasztóknak, akkor az felkelti érdeklődésüket az adott pincészet többi terméke iránt is – így jutnak el a programban részt vevő szőlő- és bortermelőkhöz.

Szabadics Zoltán a zaol.hu-nak elárulta: a megye zászlósborát jövő májusban mutathatják be, hiszen az az idei szüretelésű szőlőből készül el. Azonban várható jöttét már a szeptember 20–21-én Zalaszabaron első alkalommal megrendezendő Bor-Zene-Zala címet viselő fesztiválon is beharangozzák, ahogy minden egyéb fontos borászati rendezvényen.