Fontos a második komp, nincs tervben a balatoni hajózás visszaállamosítása (sonline.hu)

A turizmus új állami irányító szervezete, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) is egyetért a Fonyód és Badacsony közé tervezett második komp fontosságával. Fónagy János államtitkár közlése szerint nincs tervben a balatoni hajózás visszaállamosítása.

 

A Sonline.hu hírportálon a „Mi legyen az újság” rovatban az olvasók legutóbb a Balaton jövőjével kapcsolatban tehettek fel kérdéseket. Ezek közül a legnépszerűbbek egyike volt az, hogy lesz-e második komp a Balatonon?
– Amint ismeretes, jelenleg zajlik a 300 milliárdos Balaton-fejlesztési csomag felülvizsgálata, a források újrastrukturálása – válaszolta Kollár József Balatoni hajózási Zrt. vezérigazgatója, aki erről tárgyalásokat folytatott az MTÜ vezetőivel. Részletesen ismertette a társaság fejlesztési elképzeléseit, és örömmel tapasztalta, hogy az MTÜ kiemelten fontos partnernek, meghatározó turisztikai szolgáltatónak tekinti a céget – a beszámolója szerint. Minden fejlesztési cél tekintetében egyetértés alakult ki, így a Fonyód-Badacsony kompjárat esetében is – tette hozzá.

A projekt megvalósulása Kollár József szerint a forrásokról szóló kormányzati és tulajdonosi döntéstől függ. Amennyiben még ebben az évben támogató döntés születik, akkor útjára indulhat a beruházás, amelynek részeként kialakítják a két kompkikötőt, kiépül a szükséges közlekedési infrastruktúra, továbbá a társaság beszerez két kombinált hajót, amelynek felső szintjén ötszáz fő befogadóképességű utasfedélzet található, alsó szintje pedig mintegy negyven gépkocsi szállítására alkalmas. A teljes projekt megvalósítása két-három évet vehet igénybe.

Nincs tervben a Balatoni Hajózási Zrt. visszaállamosítása. Ezt Fónagy János államtitkár válaszolta Kepli Lajos jobbikos parlamenti képviselő írásos kérdésére, aki arról érdeklődött: mi lesz a társaság jövője, annak tudatában, hogy jövőre a tulajdonos önkormányzatoknak 1,4 milliárd forint tőkeemelést kell végrehajtaniuk a cégben, amit nem biztos, hogy tudnak majd vállalni? Tervezi-e a kormány a vállalat állami tulajdonba vételét? Mi lesz a sorsa a kikötőknek?

Fónagy János válaszában arra emlékeztetett: a hajózási társaság vagyongazdálkodását érintő kérdések a tulajdonos önkormányzatok hatáskörébe tartoznak. Közölte: „Jelenleg nem áll rendelkezésemre olyan döntési javaslat, nem ismert előttem olyan kormányzati szándék, amely a zrt. önkormányzati részesedésének állam általi megszerzésére vonatkozna”. Az államtitkár arról is tájékoztatott, hogy folyamatban van a Balaton turisztikai fejlesztési koncepciójáról szóló kormányelőterjesztés előkészítése, és a koncepció érinti a hajózási társaság működését is.
(10:55)