Folyamatosan tesztelik a balatoni borokat (Magyar Idők)

Csak hegyközségi útlevéllel mehetnek a dél-balatoni borok a különböző fesztiválokra vagy más szakmai, turisztikai rendezvényekre – jelentette ki a II. Somogyi borfesztivál sajtótájékoztatóján a Boglári borvidék hegyközségi tanácsának elnöke.

Bujdosó Ferenc elmondta: egyre több dél-balatoni borász érdeklődik a közösségi rendezvényeken, tematikus borkóstolókon, bor­ünnepeken, fesztiválokon való részvétel feltételei iránt, ezért is döntöttek úgy – a borvidék jó hírének megőrzéséért –, hogy kéthetente minősítik, tesztelik a rendezvényekre szánt borokat. A szakember úgy látja, a szőlősgazdák kíváncsiak más borászok véleményére, a bírálatok nem szülnek sértődöttséget, elfogadják a kritikát.

Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi elnöke úgy látja: véget kellene vetni annak a gyakorlatnak, hogy a Dél-Somogyban termett kiváló minőségű szőlő hetven százalékát kivigyék a megyéből, és silány bor készüljön belőle. – Helyi, közösségi feldolgozóra volna szükség, amelyhez állami támogatást is igényelnénk – szögezte le az agrárkamarai vezető.

A június 7–10. közötti somogyi borfesztivál turisztikai jelentősége is egyre nagyobb hangsúlyt kap a szakember szerint. A tavaly első alkalommal Kaposvárott tartott fesztiválon 16 dél-balatoni pincészet mutatta be termékeit, az ideire 19 jelentkezett. Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke közölte: a megyei önkormányzat nemrég kialakított pincéjében ötszáz palack bort tárolnak majd a dél-balatoni nedűk hazai és nemzetközi népszerűsítésére. A borfesztiválon az idén is megmérethetik magukat a megye pincészetei, hiszen ez alkalommal is megválasztják Somogy borát.

A szervezők valamennyi somogyi hegyköz­ségből várják a borászatok nevezését. A pincészetek olyan 2015-ös, 2016-os vagy 2017-es évjáratú palackozott vagy palackozásra alkalmas, hordóban tárolt, forgalomba-hozatali engedéllyel rendelkező borokkal nevezhetnek, amelyeket már hegyközségi szinten minősítettek.