Nem vették komolyan a viharjelzést – a vízirendőrök léptek közbe

Szükség volt a vízirendőrök beavatkozására a pünkösdi hosszú hétvége első napján a Balatonnál. Révfülöpnél került bajba két személy, akik gumicsónakjukkal a megerősödő szél miatt nem tudtak kijutni a partra – tudta meg a hirbalaton.hu a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Sajtószolgálatától.

A fonyódi vízirendőrök a parttól mintegy 600 méterre észlelték, hogy egy két személy segítséget kért egy gumicsónakból. A helyszínre siettek, ahol a bajbajutottak a rendőröknek elmondták, hogy a megerősödött szél miatti hullámzástól nem tudtak önerőből visszajutni a partra. Az egyenruhások a sporteszközt a szolgálati kisgéphajóba emelték és utasaival együtt a partra szállították.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet arra, hogy a vízen, vagy a vízben testi épségünk érdekében különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni egymásra, hiszen egy veszélyhelyzet nagyon gyorsan kialakulhat.

Elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével).

A viharjelzés figyelembevételével, a jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával legtöbbször megelőzhetők a veszélyhelyzetek.