Fókuszban a Balaton-part, meghosszabbították a véleményezési határidőt (veol.hu)

Áttekintették a helyiek Alsóörs partjainak területszabályozási tervét, amit Hebling Zsolt polgármester szervezett meg a teltházas művelődési házban.

A terv véleményezési határidejét az illetékesek november 22-ig meghosszabbították.

Az előzményekről kiderült, a Balaton partvonalát meghatározó eddigi jogszabályt új váltja fel, amelynek terveit a napokban kapta meg, és a november 8-ra kitűzött határidő helyett november 22-ig véleményezheti a 44 Balaton-parti település, valamint a Balatoni Szövetség. A leveleket a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkársága postázta. A Balaton vízparti területeinek új közcélú terület-felhasználási tervét a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkársága készítette elő a Lechner Tudásközpont közreműködésével. A tervek a Magyarország és egyes kiemelt térségeinek területrendezési tervéről szóló 2018. évi törvény felhatalmazása alapján készültek el. A Balaton-parti települések vízpartját eddig meghatározó jogszabályt a jövőben felváltó új vízparti szabályozás tervei 93 szelvényen mutatják be a jövőbeni vízparti terület felhasználást, amelyek bárki számára elérhetők.

Az alsóörsi találkozón Hebling Zsolt polgármester emlékeztetett, a 2000-ben elfogadott Balaton törvény településekre vonatkozó központi építési szabályait a vízparti részeknél a 2005-től érvényes vízpart rehabilitációs tanulmányterv tartalmazza, amely alapját adta a jelenleg is érvényes helyi építési szabályzatnak. Az új, tavasszal hatályba lépett törvényt figyelembe véve jelenleg folyik e tanulmánytervet kiváltó települési vízparti tervek kidolgozása. Ehhez a szakmai egyeztetési anyaghoz a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkársága várja a lakosság és az önkormányzatok véleményét november 22-ig, ezért a polgármester rendkívüli teadélutánon, Mártonffy Gábor főépítész szakmai segítségével, a lakossággal, ingatlantulajdonosokkal, vállalkozókkal áttekintette a térképet, egészen a Balatonalmádi felől húzódó partszakaszt, a Riviéra Campingen, a strandon, a kikötőkön át a Szerdahelyi –dűlőig.

Meghallgattak a számos észrevételt, amiket továbbítanak majd a hatóságnak. A megjelentek felvetették egyebek mellett a parkolási nehézségeket, így új helyeket lehetne létrehozni a Máv használaton kívüli területén, valamint a korábbi kutyafuttatónál. Többen beszéltek a Szerdahelyi-dűlő beépítéséről is, és üdvözölték a vízparti sétányokat, a zöld területeket. Hebling Zsolt emlékezett a 2002-2005. közötti, előző építési szabályzattal kapcsolatos sikeres fórumokra, a teadélutánokra, ahol a település fejlődésével kapcsolatos irányokat határozták meg a lakossággal együtt, ahogy történt például a vitorláskikötőnél is.

– A település vezetése kiemelten kezeli az érintettek, érdeklődők bevonását a döntések előkészítésébe, hiszen a mostani új vízparti terv is több évtizedre meghatározza a község lehetőségeit, így például a parti közterületek, sétányok helyeit is, fogalmazott a polgármester.