Fokozott védelmet kapnak az éjjeli “bagolyvonatok” (sonline.hu)

A jegyvizsgálókat ért sorozatos támadások miatt további intézkedéseket vezet be a MÁV: a kalauzok bizonyos vonalakon párosan ellenőrzik az utasokat ezen a nyáron a Balatonnál. A nyári főszezonra való felkészülés jegyében egyeztettek Siófokon a vasúttársaság, a rendőrség és a polgárőrség képviselői.

– Részeg fiatalok randalíroznak olykor az éjjeli buli szerelvényeken, nem véletlen, hogy a Bagolyvonaton évről-évre megerősítik a védelmet – hangsúlyozta Poór Gyula, a megyei polgárőrszövetség elnöke. – A fővárosból rendszerint Siófokig, illetve Keszthelyig utaznak a srácok és a lányok, s általában azok kötnek a kalauzba, akik túl sokat ittak. A jegykezelő hiába végzi tisztességesen a munkáját, ha egy-két fiatal elképesztően viselkedik. S nemcsak a vonaton, néha a peronon is balhéznak: előfordul, hogy megrongálják a köztéri padot, kukát borogatnak. Időben kell gondoskodni arról, hogy elkerüljük a bajt, s épp ezért egyetértek azzal, hogy a MÁV újabb lépéseket tesz a dolgozókért.

Arcon ütötték, leköpték a jegyvizsgálókat, mások verbális agressziót szenvedtek el, az is előfordult, hogy késsel fenyegették, megrúgták vagy megütötték őket. A MÁV legfrissebb összegzése szerint tavaly 87 alkalommal érte a jegyvizsgálókat valamilyen támadás. Az elkövetők jelentős része – több mint 75 százaléka – menetjegy nélkül, érvénytelen vagy átruházott jeggyel akart utazni. Megtudtuk: Somogyban 2016-ban egy bántalmazás történt Balatonszemesnél, 2017-ben nem indult eljárás, míg az idén Kaposváron egy atrocitás fordult elő. Gazdag Ferenc, a Siófok Közbiztonságáért Polgárőr Egyesület elnöke azt mondta: kedden egyeztető megbeszélést tart a MÁV, amelyen a rendőrség és a polgárőrség is részt vesz.

– Kiemelt figyelmet kell fordítani a nagy tömeget vonzó nyári fesztiválok helyszíni biztosítására, akárcsak a csütörtök, péntek és szombat éjjel közlekedő Bagolyvonatokra is – folytatta Gazdag Ferenc. – Egy-egy alkalommal több ezer bulizni vágyó fiatal utazik vasúton, s úgy tűnik, hasznos a rendvédelmi szervek és a vasúttársaság összefogása.

Az utazószemélyzet testi épségének és emberi méltóságának garantálása érdekében további intézkedéseket vezet be a MÁV. Egyrészt felhívja az utasok figyelmét, hogy a közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűncselekmény, másrészt lehetőséget biztosítanak arra, hogy egyes vonalakon a jegyvizsgálók párosan ellenőrizhessék az utasokat. A 18 és reggel 6 óra között egyedül szolgálatot teljesítő munkatársak mellé vasútőrt vagy készenléti rendőrt biztosítanak, s az újabb intézkedések költségeit a 2018-as első negyedévi többletbevételből fedezi a vállalat.

Somogyban az idén Kaposváron ért atrocitás egy vasutast, míg 2017-ben országosan 87 alkalommal támadtak a vasúti dolgozókra, s tavaly 75 feljelentés és egy bírósági ítélet született.