Katonai gépek a Balaton felett

Többnemzeti gyakorlat kezdődött a pápai bázisrepülőtéren. A június 22-ig tartó kiképzés idején térségünkben is feltűnnek légijárművek, megnövekedhet a zajterhelés – tájékoztatta a megyei kormányhivatalokat a Magyar Honvédség.

Nyolc nemzet kilenc repülőgépe vesz részt a napokban elkezdődött European Transport Airlift Programme – Training többnemzeti szállító-repülőgép gyakorlaton. A gyakorlat alapvető célkitűzése, hogy a tagállamok részt vevő állományai szállító repülőgépekkel művelettervezői és harcászati-műveleti feladatokat hajtsanak végre. A kiképzés folyamán légi dobásokat és különböző repülési eljárásokat is gyakorolnak majd. A feladatokat hazánk kijelölt légtereiben végzik, nappali és éjjeli körülmények között egyaránt.

Vicai Zoltán alezredes, a repülőtér parancsnokhelyettese a honvedelem.hu-nak elmondta: a gyakorlaton nyolc nemzet  (a belga, a brit, a francia, a holland, a lengyel, a német, a norvég, az olasz) légierejének gépei és katonái vesznek részt, a Magyar Honvédség An-26-os szállító-repülőgéppel, Mi-8/17 helikopterrel, JAS-39 repülőgéppel, KUB és MISTRAL légvédelmi rendszerekkel, valamint további kiszolgáló eszközökkel segíti a kiképzést. Az alezredes hangsúlyozta: az MH Pápa Bázisrepülőtér óriási részt vállal a lebonyolításból. „Már egy éve készülünk a gyakorlat végrehajtására, az infrastrukturális beruházásoktól kezdve az üzemanyag-beszerzésen át a legapróbb logisztikai feladatok elvégzéséig” – mondta Vicai alezredes.