Főépítészek: meg kell őrizni a Balaton látványát (veol.hu)

Nagyon lényeges idegenforgalmi, építészeti szempontból, hogy a Balatonról, a part felé milyen látvány tárul az ember elé, fogalmazott Fabacsovics Zoltán, megyei főépítész, aki kollégáival szakmai konferencián vitatta meg az aktualitásokat az alsóörsi művelődési házban, kedden, aminek védnöke Vörösmarty Éva, megyei közgyűlési alelnök volt.

Öt éve szervezik meg a megyei főépítész találkozót, és nyolcadik alkalommal, Alsóörsön adtak egymásnak randevút a szakterület képviselői „Városépítészeti séták Veszprém megyében” rendezvénysorozat keretében – tudósít a veol.hu.

A tanácskozást a Veszprém Megyei Önkormányzati Hivatal, a Magyar Építészek Veszprém megyei kamarája, a Magyar Urbanisztikai Társaság, Alsóörs önkormányzata szervezte meg. Ezúttal fókuszban állt a megyei területrendezési terv felülvizsgálata, és a Balaton parti sávjának szabályozása. Fabacsovics Zoltán Alsóörs építészetéről azt mondta, a falu példaértékűen, dinamikusan fejlődik, gyarapodik, épül és szépül, különös tekintettel a művelődési házra, illetve környékére.

A főépítész kiemelte, nagyon lényeges az a látvány is, ami a tó felől tárul az ember elé, mert a víz nem hátsó homlokzata egy balatoni településnek, hanem meghatározó, központi része. Hebling Zsolt, Alsóörs polgármestere felidézte, a faluról szóló első emlékek 1272-ből származnak, akkor az itteniek halászatból, szőlőművelésből, vöröskő bányászatból éltek. Száz éve, a vasúti közlekedéssel irányt váltottak, és az idegenforgalom került előtérbe a faluban, ahol ma 1900 ember él. Hebling Zsolt szerint nagyon lényegesek a helyi építési szabályozások, mert azok jó előre meghatározzák a jövőt.

Alsóörsön elkötelezettek a meghitt, falusias környezet mellett, az új településfejlesztésnél is ezt követik, és számítanak a lakosság véleményére. A találkozón Mártonffy Gábor, Alsóőrs főépítésze és Szilvási Attila, tervező a helyi építészeti értékekről is beszélt, Szabó Bence, a Veszprém megyei önkormányzat képviseletében pedig a Balaton parti sávjának tervezett szabályozását helyezte középpontba. Fabacsovicsné Kovács Krisztina, a Balatoni Szövetség titkára részletes tájékoztatót adott az „Év Balatoni Háza 2019” pályázatról, amire december 15-ig lehet jelentkezni.

Végül a résztvevők elsétáltak az Alsóörs Marina kikötő és hotelhez, ami korábban, az Év Balatoni Háza pályázatnál, a középület kategória nyertese volt. Az épületet körülölelő terek megnyitásával a kikötő és az ottani épület környezete Alsóörs új korzója lett – olvasható a veol.hu tudósításában.