Flexszel vágják a stégkapukat, bontják az illegális stégeket a Balatonon

Balatonmáriafürdőn a vízügy emberei bontják az illegális stégeket, és flexszel vágják le a stégekre rakott kapukat – jelezték olvasóink. Galácz György a HírBalatonnak elmondta, 33 éve dolgozik a település élén alpolgármesterként, majd polgármesterként, de eddig nem tett egy hatóság sem érdemben lépéseket az illegális stégek felszámolása ellen, ezért azok egyre szaporodtak. „Csak üdvözölni tudom, hogy a vízügy, amelyik nem is hatóság, nem tűr tovább”- fogalmazott.

 

Galácz György megerősítette, hogy lakossági bejelentések nyomán megjelentek a vízügy emberei, szedik le a kapukat a stégekről, és megkezdték több illegális bejáró elbontását is a tóparton. Balatonfenyves határától kezdve, nyugatra haladva, egyelőre csak az állami tulajdonú partszakaszokon végzik a munkát – tette hozzá. (A stégek kapuval lezárását kormányrendelet tiltja. Ha közösségi partszakaszhoz kapcsolódó stégről van szó, mivel a tómeder is állami tulajdon, nem zárható le a stég. Ha magánterületen létesül szabályosan bejáró, arra nem kell kapu, hiszen már a területre sem mehet be idegen – a szerk.)

A polgármester tudomása szerint, ahol szerepel név az engedély nélküli stégeken, ott a tulajdonosokat megpróbálják elérni, hogy maguk bontsák el, számolják fel a bejárókat, vagy ha arra van lehetőség – főleg a vízben lévő víziállsoknál – ott szerezzenek rá engedélyt. Különben ki kell fizetniük az elbontatást, ami többszázezer forint is lehet.

Az önkormányzat felmérése szerint Balatonmáriafürdő mintegy 7-8 kilométeres partszakaszán már 120 illegális bejáróstég található. Galácz György beszámolt arról is, hogy már a régi tervekben is szereplő 2-3 közösségi stég azért nem épült még meg, mert a sokszor nádasokat rongáló illegális bejárók miatt egyelőre nincs rá igény. „Napokig tudnék mesélni, mit meg nem tesznek emberek” – mondta felidézve, hogy fenyegetésektől, valótlanságok kiírásától sem riadnak vissza, hogy távol tartsanak másokat a jogszerűtlenül használt vízparttól, feltöltéseiktől, stégüktől. Sok az emiatti lakossági bejelentés, mivel egyre gátlástalanabbá váltak egyesek. Akadt, ahol egy magánkézbe került partszakaszból azért vettek meg jó pénzért kisebb telkeket emberek, hogy lejárhassanak az általuk évtizedek óta használt útvonalakon a Balatonra, és akad, ahol egész horgásztanyát üzemeltetnek szabálytalanul – említette példaként.

„Természetszerető, Balatont óvó, jogszabálykövető emberként is üdvözlöm, hogy mióta új vezetője van a vízügy balatoni kirendeltségének, hosszú évtizedek óta először történnek érdemi lépések az illegális tóparti felépítmények ellen” – jegyzete meg Balatonmáriafürdő első embere.

***

A HírBalaton közel két éve írt, szakértőt is megszóllaltatva egy balatonmáraifürdői partszakszon kialakult helyzet kezeletlenségéről, amelyben azóta sem történt változás.