Szabálytalanságok: stégek a Balatonban, kapuk a stégeken

Szabálytalanok a stégbejárók, amelyek jelenleg a Balatonban láthatóak, hiszen egy kormányrendelet értelmében április 1-től október 31-ig lehetnek csak a víziállások a tóban. Ugyanez a (147/2010-es) kormányrendelet mondja ki azt is, hogy a stégeken nem lehet felépítmény, mégis igen sokat zárnak le kapukkal.

 

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság hirbalaton.hu kérdéseire adott válaszaiból kiderül, hogy jogszabály határozza meg azt az időszakot, amikor a víziállások, vagyis a stégek a Balatonban lehetnek. A fagyveszélyes hónapokban ki kell emelni azokat a tóból.

Ennek általában eleget tesznek a parttól távolabb kihelyezett horgászstégek gazdái, de sok bejáróstég-tulajdonos évek óta fittyet hány rá. Mindez akkor okozhat nagyobb gondot, ha befagy a tó, és a jegesedéstől megrongálódott felépítmények víztől takart részei veszélyforrásokká válnak.

Mi lesz a vízben hagyott stégek tulajdonosaival? „Szankcionálni, mivel nincs hatósági jogkörünk nem tudunk, legrosszabb esetben a mederbérleti szerződést tudjuk felmondani” – áll az OVF válaszában.

Felbontani persze csak létező szerződést lehet. A vízügy nyilatkozata szerint 2020-ban maximum 2600 víziállás rendelkezett engedéllyel, aminél sokkal többet lehet megszámlálni a légifotókon hosszú évek óta.

Az illegális stégek tulajdonosai azon túl, hogy gyakran védett nádasokat rongálnak meg, spórolnak is. A jelenleg hatályos szabályzat alapján a mederbérleti szerződés szerint fizetendő díj évente szabadon álló víziállás esetén 1262 Ft/négyzetméter, a bejárós részért fizetendő díj 0,8-1,0 m szélesség között 634 Ft/négyzetméter, e fölött szintén 1262 Ft/négyzetméter. A szerződéseket egy évi 6000 Ft-os alapdíj is terheli.

 

Kapuk a stégeken

Szabálytalanok, így talán egyszer, ha a hatóságok fellépnek ellenük, eltűnnek a kapuk sok bejáróstégről.

Az állami tulajdonban lévő tómederbe helyezett, le nem zárható stégekre persze csak akkor mehet rá bárki a szárazföld felől, ha azok közterületről megközelíthetőek – derül ki az OVF válaszaiból.

Egy tavalyi, engedéllyel létesült alsóbélatelepi stégbejáró gyönyörű kovácsolt vaskapuval. A kapun túl gond az is, hogy nem oda épült, ahová az engedélye szólt, hanem védett nádasba

 

A Nők a Balatonért Egyesülettől (NABE) alábbi, tavalyi fotói Balatonszárszó egy kis partszakaszáról szólnak, ahol egy remek, ingyenes strand közelében sorjáznak a Balatonba vezető, kapukkal is lezárt magánbejárók. A szerkesztőségünkbe érkezett fotósorozatnak kevesebb, mint felét közöljük, de ennyi is jól érzékelteti a helyzetet, ami nem csak Balatonszárszót jellemzi.

(Fotók: NABE)