Festőrekord: focipályányi alkotó festette egyszerre a pipacsokat Szőlősgyörökön (sonline.hu)

Nagy fába vágta a fejszéjét a dél-balatoni Szőlősgyörök, a hétvégén sikerült felállítaniuk az egyszerre egy helyen ugyanazt a témát festők magyar rekordját. Több százan gyűltek össze a helyi sportpályán, hogy együtt alkossanak – írja a sonline.hu.

Mindannyian pipacsot festettek, nem véletlenül. A pipacs ugyanis az első világháború harcmezőin az elesett katonák holttestei mellett nőtt, ezért az emlékezés virága és a béke szimbóluma. Klotz Péter, Szőlősgyörök polgármestere elmondta, hogy ezzel felhívták a figyelmet arra, hogy a háború mennyire kárt okoz, mennyi áldozatot szed. Az idén június 18-a az apák napja, mint a hónap harmadik vasárnapja. A háborúban pedig a legtöbben az apák halnak meg a fiak mellett.

Előzetesen 203-an regisztráltak a rekordra, viszont jóval többen jöttek el, 800 ember érdeklődött az esemény iránt. Hoztak magukkal festőeszközöket, úgy alkottak. Festőművészek irányították őket Simon M. Veronika vezényletével, aki szintén magyar rekorder, mert több mint 800 kiállítást tartott már. Az ő festői köre, tucatnyi festőművész segített a képek elkészítésében, miközben Simon M. Veronika képe inspirálta a résztvevőket.

A magyar festőrekord fővédnöke Herczeg Anita, Áder János felesége volt a Regőczi István Alapítvány képviseletében, és édesanyja volt jelen Szőlősgyörökön. A védnökök között találjuk Jakab Istvánt, a MAGOSZ elnökét, az Országgyűlés alelnökét. Móring József Attila, a térség országgyűlési képviselője maga is ecsetet ragadott a rendezvényen – a sonline.hu tudósítása szerint,