Felújíthatják a kővágóörsi zsinagógát (welovebalaton.hu)

A kővágóörsi zsinagóga 200 évvel ezelőtt a környék legjelentősebb zsidó hitközségének adott otthont. Az életveszélyes, romos állapotban levő műemlék nemrég egy alapítvány tulajdonába került. Az új tulajdonosok célja az épület szakrális és közösségi funkcióinak helyreállítása mellett az, hogy a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat egyik helyszínévé váljon.

2020 februárjában zárult le az a hosszas jogi procedúra, ami után az épület a Káli medence zsinagógája Alapítvány – Vikor András, Jusztin Ádám, Kelemen Csaba, és Csuhay Attila budapesti üzletemberek – tulajdonába került. Úgy tűnik, ezzel nemcsak megmenekül a teljes pusztulástól, hanem néhány év múlva eredeti állapotában pompázhat – írja a welovebalaton.hu.

„Mindannyian nagyon szeretjük és kötődünk a Balaton-felvidékhez, évtizedek óta itt van nyaralónk, és a zsidó közösséghez is kötődünk a Maccabi VAC zsidó sport és társadalmi szervezet tagjaiként. Vérzett a szívünk a zsinagóga állapota miatt”  – mondta az ingatlanvásárlás történetéről a portálnak Jusztin Ádám. Hozzátette: sikerült megtalálniuk az akkori tulajdonost, és egy hosszú tárgyalássorozat után megvásárolták az épületet.

Nagyon sokan akarták már megmenteni és újjávarázsolni, folytatta Vikor András. Az előttük járóknak ez nem sikerült, mert nem tudtak megegyezni a gyakran cserélődő tulajdonosokkal. Volt, aki medencés nyaralóvá akarta változtatni az épületet, de ez a műemléki védettség miatt természetesen nem volt lehetséges.

A következő lépés az lesz, hogy stabilizálják az épület állapotát, majd kezdődhet a felújítás. A cél az, hogy a műemlék a lehető legközelebb kerüljön az eredeti állapotához. Ezt követően egy olyan szakrális teret akarnak kialakítani, ami zsidó vallási és közösségi eseményeknek is helyet adhat, ezenkívül világi, kulturális funkcióval is rendelkezik, a környék kulturális, zenei és képzőművészeti programokat kínáló helyszíneként. Ehhez a folyamathoz kapcsolódna egy kutatás és egy tárlat is, ami az egykori helyi zsidó közösség múltját és kulturális kapcsolatait mutatja be az érdeklődőknek, egész évben.

A megvalósulás időtartama most nem megjósolható. A vírushelyzet miatt jelentős az időveszteség, de a tulajdonosok szeretnék, hogy a legalább részben felújított épület helyszínként be tudjon kapcsolódni a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozatba.

A teljes riport a welovebalaton.hu oldalon olvasható.