A Balaton-régió lakói türelmet, önmérsékletet, megértést kérnek a turistáktól

“Türelmet kérünk minden magyar embertől. Kérjük, az itt élők egészsége érdekében húsvétkor ha lehet, ne látogassanak a Balaton-régióba. A balatoni ember a jelenlegi helyzetben most megértést és önmérsékletet kér minden turistától” – fogalmazott Balassa Balázs, a térség önkormányzatait tömörítő Balatoni Szövetség társelnöke, Szigliget polgármestere a hirbalaton.hu-nak.

 

– Sajnos azt tapasztalom, hogy nincsenek egységes intézkedések a Balaton parti önkormányzatok részéről. Az mindig veszélyes, ha egy minden települést érintő veszélyhelyzetet másképpen kezelnek az önkormányzatok – értékelte a helyzetet.

Mint kifejtette, az üdülőrégióban élő emberek érthetően tartanak, félnek, minden őket érintő külső hatásoktól. Egyértelműen tapasztalható, hogy nagyon sok nyaralótulajdonos leköltözött a balatoni településekre a fokozottan veszélyeztetettebb nagyvárosokból. Most mindenki mérlegel és próbálja a családjának legbiztonságosabb életteret megteremteni.

 

Vannak fiatalok, akik buliként élik meg a helyzetet

– Úgy gondolom, nem tilthatja egyik önkormányzat sem (míg a kormány kijárási, vagy településelhagyási tilalmat nem rendel el), hogy a saját nyaralóingatlanukba lejöjjenek. Viszont ebben az esetben jogos elvárás, az önkormányzatok, a lakosság részéről, hogy tartsák be a kormány és helyi településvezetés által hozott rendelkezéseket. Azt tapasztalom, hogy sajnos nem mindenki fogta még fel azt, hogy milyen veszéllyel járnak a kihágások. Vannak olyan fiatalok, akik buliként élik meg a helyzetet. Lejönnek a fiatalok a családi ingatlanra és hangos zenés programokat szerveznek. Csoportosan sportolnak, kirándulnak. Na ezekre az élethelyzetekre nincsen szükségünk! Azt viszont hangsúlyozni kell, hogy a többség betartja a szabályokat.

“A lakosság nagy része – velem együtt – el tudja fogadni, hogy a panelből levágynak az emberek a kertes nyaralójukba, amennyiben a kerítésen belül megtalálják az életterüket. Természetesen azzal sincsen probléma, ha egyedül, vagy ketten elmennek sétálni, futni, de közben el kell kerülni, hogy más emberek közelébe kerüljenek” – mondta Balassa Balázs.

 

Nehéz kimondani..

– A Balatoni önkormányzatok a turizmusból élnek. Nehéz kimondani, hogy az itt élő emberekre veszélyesnek tartjuk a kellemes időjárású napokon megnyilvánuló turista áradatot – fogalmazott a társelnök. “Mivel szinte semmilyen turisztikai attrakció nincs nyitva a településeken, ezért kérünk mindenkit, hogy aki a szabadba vágyik, a vészhelyzet ideje alatt tegye azt meg lakhelyén!” – tette hozzá.

 

A Balaton mindenkit visszavár – de később

A legtöbb településen, így Szigligeten is folynak az előkészületek a turisták fogadására. A strandot, a várat pályázati forrásból fejlesztik, saját erőből utat, járdát építenek, gondozzák a közterületeket.

– Ezeket az erőfeszítéseket azért végezzük, hogy ha véget ér ez a „rémálom”, még szebb igényesebb körülmények között várhassuk a turistákat. A Balaton a járvány után is itt lesz. Amennyiben nem tartjuk be a „játékszabályokat”, sokan lesznek olyanok, akik már nem csodálhatják és élvezhetik a „Magyar Tengert” – figyelmeztetett Balassa Balázs.