Félmilliárd forintot fordítanak a déli városrész csapadékvíz-elvezetésére Siófokon (siofoki-hírek.hu)

Idén elkezdődhet Siófok déli városrészében a csapadékvíz-elvezetés kiépítése. A képviselő-testület csütörtöki ülésén úgy döntött, biztosítja a beruházáshoz szükséges több mint 500 millió forintnyi önerőt és felhasználja a még 2017-ben elnyert 200 millió forintos pályázati támogatást.

Több mint 700 millió forintot költ tehát a város két év alatt az évtizedek óta halogatott beruházás megvalósítására.

Emlékezetes, hogy a 2014. őszi nagy esőzésekkor víz alá került számos ingatlan a sztráda-közeli déli utcákban. Három év múlva sikerült az önkormányzatnak pályázati támogatást elnyernie a „Települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések” elnevezésű alapból, az akkori költségbecslés szerinti 400 millió forintos beruházás felét. Idő közben azonban a várható költségek jelentősen megemelkedtek, az aktuális tervezői költségbecslés alapján a csapadékvíz-elvezetés kiépítése ma már bruttó 714 millió forintba kerülne. Vagyis a képviselő-testületnek csütörtökön arról kellett dönteni: biztosítja-e a város 2020-as és 2021-es költségvetésében a 200 milliós támogatáson felüli összeget, vagyis mindkét évben 264 millió forintot.

A testületi ülést megelőzően a pénzügyi bizottság azt javasolta, hogy mondjon le a város a 200 milliós pályázati támogatásról és az idei költségvetésben biztosítson 114 millió forintot a beruházás megkezdésére. A városfejlesztési és környezetvédelmi bizottság ugyanakkor nem tudott dönteni, szavazategyenlőség alakult ki, ugyanannyian támogatták a pénzügyi bizottság javaslatát, valamint az összesen 528 millió forint önerő bevállalását.

A testület csütörtöki ülésén Lengyel Róbert polgármester azt mondta: előbb-utóbb úgyis meg kell oldani a problémát, de sokáig már nem lehet a szőnyeg alá söpörni, vállalja fel akkor inkább előbb az önkormányzat.

– Magam is tapasztaltam az ottani áldatlan állapotokat nagy esőzéskor – mondta a városvezető. – Ha bevállaljuk, akkor más beruházások rovására kell megtennünk, valahonnan el kell vennünk ezt a pénzt, de prioritásokat kell meghatároznunk, azt, hogy mi fontosabb és mi kevésbé az.

A képviselő-testület végül egyhangúlag szavazta meg, hogy belevág a beruházásba, két év alatt több mint 500 millió forintot téve hozzá a pályázati támogatáshoz.

A teljes cikk itt található.