Feljelentést tett a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum (tvkeszthely.hu)

A napokban az egyik közösségi oldalon is megjelent, hogy rengeteg az illegálisan lerakott hulladék Fenékpusztán. A terület vagyonkezelőjeként a Helikon Kastélymúzeum megtette a szükséges lépéseket. Feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen.

Országszerte problémát jelent az illegálisan lerakott hulladék, így Fenékpusztán is, ahol a Helikon Kastélymúzeum egyik legnagyobb beruházása folyik. A  kiskastély mögötti területen hatalmas szemét kupac is található. Az illegális hulladékot elhelyező személyek matracokat, fajansz terméket, ruhát és veszélyes hulladékot is szállítottak a kieső területre.

“A múlt héten történt fenékpusztai helyszíni bejárás alkalmával szembesültünk azzal a ténnyel, hogy ismeretlenek jelentős mennyiségű szemetet raktak le fenékpusztai területre. Ma azt láthatom, hogy gyarapodott sajnos ennek a szemétnek a mennyisége. Ez mérhetetlenül felháborít engem és felháborít bennünket. A Helikon Kastélymúzeum, aki vagyonkezelője, többek között ennek a területnek is összességében valamennyivel több mint 100 hektárnyi területnek vagyunk a  vagyonkezelői és az elmúlt időszakban folyamatosan arról számoltunk be, hogy milyen sikereket érünk el, milyen területeken mekkora fejlesztéseket tudunk megvalósítani. Most sajnos ezzel kellett szembesülnünk”- adott tájékoztatást Pálinkás Róbert, a múzeum igazgatója .

Pálinkás Róbert azt is elmondta, hogy Fenékpusztán él egy lakóközösség, akik sajnos semmit nem láttak  a hulladék lerakásból. Az elmúlt évek során a Helikon Kastélymúzeum a Fenékpusztán lerakott illegális hulladék ártalmatlanítására több mint 7 millió forintot fizetett ki. Sajnos nem egyedi esetről van szó. A térségben önkormányzatok is szembesülnek azzal, hogy ismeretlenek szemetet raknak le a területükre.

“Ezeket vagy önkéntes szemétgyűjtési akciók formájában, vagy pedig a tulajdonos, a vagyonkezelőnek a pénztárcájába nyúlásával,ártalmatlanítási díj kifizetésével tud megszüntetni. Én mindenkit arra kérek, hogy figyeljünk oda a környezetünkre, figyeljünk oda arra, hogy ne alakulhassanak ki ilyen szemétlerakók. Ha bárki bármit tud a lakosság részéről, hogy ki hová visz el valamilyenfajta szemetet, én azt kérem, hogy a megfelelő hatóságnál ezeket jelezze. Mi is megpróbálunk megtenni újabb és újabb lépéseket, kamerákat fogunk kihelyezni ezekre a területekre, hogy próbáljuk ezeket kontrollálni. Az elmúlt időszakban Fenékpusztán nagyon furcsa, érdekes dolgok történtek. Én nem tudom, hogy ki generálja ezeket a dolgokat. Bárki lehet. Bízom benne, hogy ez nagyon záros határidőn belül abbamarad”- mondta a Helikon Kastélymúzeum igazgatója.

A vagyonkezelő részéről a Helikon Kastélymúzeum igazgatója feljelentést tett a rendőrségen ismeretlen tettes ellen illegális szemétlerakás miatt – adta hírül a Keszthelyi TV.