Fej-fej mellett a Balaton északi és déli partjának ingatlanpiaca (Magyar Nemzet)

Aki vízparti ingatlant keres, a part jellegzetességei miatt a tó déli felének településein járhat nagyobb szerencsével, akinek pedig a panoráma a fontos, az északi partot választja. A Duna House idei első nyolc hónapjának tranzakciós adatai megerősítik a balatoni ingatlanpiacra jellemző trendet, fej-fej mellett halad a népszerűségi versenyben a tó északi és a déli partjának központja – ismertette Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

A közvetlen partszakasszal rendelkező balatoni települések listáját az északi parton a központnak számító Balatonfüred vezeti, a déli parton pedig Siófok – írja a Magyar Nemzet.

További népszerű települések még az északi parton Alsóörs, Balatonalmádi, Csopak és Tihany. Ezeken a területeken főként a 200 millió forint feletti ingatlanokra van kereslet, legyen az családi ház vagy nagyobb lakás. Az idei évben azonban elmondható, hogy az ügyfelek számára fontosabbá vált a lokáció, vagyis a parthoz való közelség, mint a panoráma. Javában a modern, energetikailag korszerűbb ingatlanokat keresik az északi part településein, a megfizethető és hozzáértő szakemberek hiányában nagyon alacsony a vásárlók felújítási kedve. A nyaralót kereső érdeklődők aránya itt is körülbelül a harmadára csökkent.

A déli parton népszerű még Zamárdi, Balatonföldvár és Szántód is. Benedikt Károly megjegyezte, ezt az oldal mindig is alacsonyabb négyzetméterárakon kínálta ingatlanjait, mint az északi, továbbá ingatlanérték tekintetében is elmondható, hogy az északi part viszi a prímet. A déli területeken a négyzetméterárakat vizsgálva stagnálás, enyhe áremelkedés tapasztalható, az érdeklődők főként a kisebb értékű ingatlanokat keresik.

Az OTP Ingatlanpont szakértői megkeresésünkre eddig nem jellemző trendekről is beszámoltak. Az északi part ingatlanpiacában jártas Tóth Tibor, az OTP Ingatlanpont stratégiai partnere megkeresésünkre arról számolt be, a Balaton északi részén a Káli-medence, illetve a Balatontól kicsit messzebb eső települések a legnépszerűbbek jelenleg, nagyobb visszaesést a városokban mértek, bár ez utóbbi a magyar tenger mindkét partjára igaz.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy az északi parton az árak jelentősen nem változtak, a tapasztalataink azt mutatják, hogy az eladók inkább kitartják az áraikat. Az is szembetűnő Tóth Tibor szerint, hogy eltűntek a piacról a konkrét célok nélkül nézelődő vásárlók, és mostanra a határozott vételi szándékú vevők vannak jelen a piacon.

Ők zömében zárt kertű ingatlanokat keresnek, kedveltek a kisebb értékű falusi családi házak, valamint a Balaton-felvidéki külterületi, zártkerti (besorolású) pincenyaralók. A zártkerti besorolású ingatlanok népszerűsége annak is köszönhető a szakértői válaszok alapján, hogy a hitelezhetőség sokkal kevésbé szempont, mint az ár és az elhelyezkedés, a vízpart távolsága és az infrastruktúra.
A kínálatnövekedés mindkét parton jellemző, a délin azonban két új trend is megjelent, erről Katona Tamás, az OTP Ingatlanpont siófoki irodájának vezető értékesítési tanácsadója számolt be.

A vásárlók a Balaton északi területéhez hasonlóan itt is az olcsóbb, használt ingatlanokat keresik. Érdeklődést látunk azok a helyek iránt is, ahova rendszámmal rendelkező lakókocsit is el lehet helyezni. Ezek mellett megjelent az érdeklődés az olyan nagyobb, legalább 1500 négyzetméteres földterületek iránt, amelyek egy friss jogszabályváltozás nyomán tanyákká minősíthetők, így pedig a korábbi három helyett 30 százalékban beépíthetők. Szembetűnő még, hogy a drágábbnak számító északi parton nem jellemző az alku vagy csak alig párszázezret sikerül faragni a vételárból, addig a déli parton az új építéseknél minimális, de a használtaknál akár 15-20 százalékos alku is előfordulhat.