Fasort ültetett fenyőfákból Balatonfenyves a 7-es főút mentén

Balatonfenyves önkormányzata szeretné elérni, hogy a település címerében is szereplő, emblematikus fák fogadják az érkezőket, ezért fekete és erdei fenyőkből fasort ültetett a 7-es főút mentén, a Balatonkeresztúr felől bevezető útszakaszán – számolt be Lombár Gábor polgármester a hirbalaton.hu-nak.

A helyi védettséget élvező fenyőfák ültetése előtt meg kellett szerezni az út menti ingatlantulajdonosok, valamint a közútkezelő társaság hozzájárulását is. Ezért nem sikerült az eredeti tervek szerint már tavaly, Balatonfenyves 120. éves fennállásának ünnepére megvalósítani az elképzelést.

A főút mentén, körülbelül másfél kilométer hosszan mintegy száz darab, közel egyméteres facsemetét ültettek a földbe a közelmúltban – mondta a polgármester, akit a keszthelyi Festetics-kastély és a fenékpusztai istálló között vezető út mentén látható csodálatos fenyősor ihletett a kezdeményezésre.

Mint kifejtette, 30-40 évig fog tartani, mire Balatonfenyves fenyősora eléri a teljes pompáját és fejlettségét. Ezt követően további száz évig élhetnek a most elültetett fák, amelyeket a remények szerint az utódok majd folyamatosan pótolni fognak. „Szeretnénk, ha a fenyősor jelképévé válna településnek, ezért kiemelt figyelmet fordítunk az óvására, ápolására” – tette hozzá.