Falusi csok a balatoni régióban – sok település kimarad (balatontipp.hu)

A balatoni régióban az ötezer lakos alatti települések negyede nem profitálhat a „falusi csok” nevű családi támogatás kedvező hatásából. Köztük olyan apró települések is, amelyek önkormányzata sok munkával, összefogással stabilizálni, növelni is tudta a falu lélekszámát. Most emiatt esnek el a lehetőségtől, pedig náluk is igen jól jönne a segítség – írja a balatontipp.hu, amely részletesen felsorolja, melyek a hoppon maradt, és a szerencsés települések.

A pénteken ismertetett szabályok szerint egy gyermek megléte vagy vállalása esetén 600 ezer forint, kettő gyermek eseten 2 millió 600 ezer forint, három vagy több gyermek esetén pedig 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a fiatal párok használt lakás és ház vásárlására, illetve a megvásárolt ingatlan felújítására, korszerűsítésére és kibővítésére az országosan 2486 kedvezményezett településen.

A támogatási összegek maximum fele költhető vásárlásra, a fennmaradó rész pedig korszerűsítésre, felújításra. A három vagy több gyereket vállaló családok esetben, amennyiben a megvásárolt ingatlan ára nem éri el az 5 millió forintot, akkor a fennmaradó összeg a 10 millió forintos keretig teljes mértékben felhasználható lesz felújításra, bővítésre.

A balatoni régió 172 ötezer fősnél kisebb települése közül 42 olyan volt, ahol 2003 és 2018 között legalább az induló szinten maradt az állandó lakosok száma, vagy kisebb nagyobb mértékben nőtt is. Így ezekben a falvakban, illetve néhány kisebb városban nem lehet igénybe venni a falusi csokot. A városok közül öt került a kieső csapatba, Ugyanakkor négy másik városban a lakosság fogyása miatt igénybe vehetik a falusi kedvezményt – summázza a balatontipp.hu.

Győrffy Árpád cikke itt folytatódik.