Ezrével épülnek a lakások a Balaton-part mentén (Magyar Nemzet)

Döbbenetes mértékű ingatlanfejlesztések zajlanak a Balatonnál, amit jól mutat, hogy tavaly Budapest és Győr után Balatonlellén készült el a legtöbb értékesítésre szánt új otthon. A déli oldal tóparti sávjában ezres nagyságrendű, jellemzően kis méretű, vagyis nem életvitelszerű ott lakásra szánt lakást adtak át, illetve adnak át a közeljövőben. Érdekes kettősség, hogy eközben csökkenő lakosságszáma miatt tucatnyi déli parti helység került be a falusi csokkal számításba vett települések közé.

Összesen 9537 lakás épült tavaly értékesítési céllal, ami a 2018-ban átadott új lakások 54 százalékát jelenti. Budapesten az új otthonok háromnegyede, a megyeszékhelyeken hattizede épült piaci értékesítésre. A saját részre történő építés inkább a kisebb településekre jellemző.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Statisztikai tükör című kiadványa szerint az újlakás-piac területi koncentráltságát jelzi, hogy az összes, eladásra szánt új lakóingatlan fele hat budapesti kerületben és tíz vidéki városban épült fel. A fővárosban a legtöbb lakást a IX., a XI. és a XIII. kerületben húzták fel, a vidéki városok közül pedig Győrött. Mindez kevésbé meglepő, az már annál inkább, hogy a listán a fővárost és a kisalföldi megyeszékhelyet Balatonlelle követi, ahol csak tavaly 278 új lakást adtak át.

– A válság ideje alatt a Balaton déli partján minden állt. Nagyjából 2013-tól mozdult meg valami, a beruházók kezdték elkapkodni az építési telkeket. Az építkezési láz tavaly csúcsosodott ki, és folytatódik most is – mondta lapunk érdeklődésére Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodavezetője.

A szakember úgy becsülte, hogy csak a tó déli oldalának partközeli sávjában több mint ezer lakóingatlant építettek meg vagy adnak át nemsokára. Noha Krausz Gábor szerint a kimondottan befektetési célú vásárlás csak az adásvételek egyharmadát teszi ki, az életvitelszerűen ott lakó vásárlók száma elenyésző. Inkább a családon belüli vételek jellemzők: a szülők a gyerekeknek vesznek ingatlant, esetleg több családtag áll össze, és a nyári szezonban közösen, egymást váltva használják a lakást.

Éppen a fenti vásárlói modellből adódik az a kettősség is, hogy míg Balatonlellén vagy Balatonszemesen és Fonyódon is gombamód szaporodnak a part menti új apartmanlakások, addig utóbbi két település – tucatnyi másikkal együtt – csökkenő lélekszáma okán bekerült a falusi családi otthonteremtési kedvezményben (csok) részesülő helységek közé.

A cikk folytatása itt.