Ezért vannak rövid áramkimaradások a Balatonnál (telex.hu)

Rövid, 4-5 másodperces áramkimaradásokkal kénytelenek együtt élni több balatoni település lakói. A telex.hu olvasója hívta fel a figyelmet, hogy körülbelül egy hete tapasztalják a jelenséget, az áramszünetek „naponta hozzávetőlegesen nyolcszor” fordulnak elő Balatonföldvár, Balatonszemes, Balatonszárszó és Szórád térségében. Akik otthon dolgoznak, aggódnak, hogy az ismétlődő hibák kárt tesznek az elektronikai eszközeikben.

A problémáról Németh Kornélné, Balatonszemes polgármestere is posztolt a Facebookon hétfőn. Azt írta, hogy felvették a kapcsolatot a szolgáltatóval, a hiba elhárításáig türelmet kért.

Az E.ON Hungária Zrt. a portálnak megerősítette, hogy tudnak a hibákról, dolgoznak a megoldáson. Ők az elmúlt két hétben tapasztaltak ilyesmit.

„A jelenség hátterében az automatikus zárlatvédelemi rendszer működése áll, amely a hosszabb áramszünetek megelőzését célozza. Az automatikus védelmi rendszer célja, hogy amikor zárlatot vagy túlfeszültséget érzékel, akkor azonnal működésbe lépve reagáljon, emberi közreműködés nélkül azonnal helyreállítsa az áramszolgáltatás zavartalanságát. Ilyen mikro áramszüneteket jellemzően villámláskor vagy erősen szeles időben érzékelhet a lakosság, a leggyakrabban a vezetékek biztonsági övezetén belülre nyúló növényzet áll a jelenség hátterében” – írták.

Az E.ON szakemberei rendkívüli hálózatbejárást tartottak, és egy szőlőhegyi területen kúszónövénnyel erősen benőtt részt találtak, ezt eltávolították, ezzel a jelenségek száma csökkent. Folytatják a bejárást, a több tíz kilométeres hálózatszakaszt teljes körűen ellenőrzik.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a vezetékek közelében lévő növényzetet az ingatlantulajdonosoknak kell rendszeresen gondozniuk.

Ami pedig a készülékek elromlását illeti: tapasztalataik szerint ez nem jellemző, ám aki mégis így járna, az jelezze kártérítési igényét az ügyfélszolgálaton.