Ezek a balatoni strandok nyertek újabb támogatást

A napokban kiderült kik nyertek támogatást a Magyar Turisztikai Ügynökség 2017-ben indított strandfejlesztő programjának negyedik ütemében. A kedvezményezetteknek még idén folyósítják az elnyert összegeket. Kontrát Károly országgyűlési képviselő a közösségi oldalán kigyűjtötte az észak-balatoni választókörzete nyerteseit (ld. alábbi ábra). A balatontipp.hu összesítése szerint 28 balatoni település 61 strandja nyert az újabb körben egyenként többségében közel 30 millió forintnyi támogatást.

(Forrás: Kontrát Károly FB oldala)

 

Az MTÜ szombaton adott ki közleményt, amelyben közölte, a strandfejlesztési program célja, hogy 2030-ig az összes szabadvízi strand megújuljon.

Az első ütemben, a 2018-as nyári szezonra több mint 30 balatoni település 55 fizetős strandja jutott 2 milliárd forintos fejlesztési támogatáshoz.

A második ütemben 43 szabadstrand fejlesztésére kaptak vízparti települések összesen közel 4,4 milliárd forintot.
A strandfejlesztés harmadik ütemében, 2020-ban pedig 90 strand részesült 3 milliárd forintos támogatásban a Balatonnál, a Dunakanyarban, a Tiszánál, a Tisza-tónál és a Velencei-tónál.

A nyáron meghirdetett negyedik ütemben több mint 80 strandon valósulhatnak meg fejlesztések, helyenként átlagosan 30 millió forintos támogatásból.

A Kisfaludy Program keretében meghirdetett strandfejlesztési pályázat negyedik fordulóján támogatást nyertek listáját az MTÜ a napokban tette közzé. A balatontipp.hu ebből gyűjtötte ki az összes érintett balatoni strand listáját, ami itt érhető el.

A kiírás – az MTÜ honlapja szerint – ebben az évben is az alapszolgáltatások minőségi színvonalának biztosítását célozta, kiemelt figyelmet szentelve a vizesblokkok rendbetételére, a családi mosdók és a baba-mama szobák kialakítására. Azokon a strandokon, ahol ezek már megfelelő minőségűek, a vízbejutás feltételeinek javítása (pl. stégek, lépcsők), az öltözőkabinok megújítása, egységes arculati elemek elhelyezése, a zöld felületek rendezése és bővítése, wifi, valamint árnyékolók, utcabútorok beszerzése valósulhat meg. A sikeres pályázatok között számos olyan strand szerepel a negyedik ütemben, amelyek most először jutottak korábban nem látott fejlesztési lehetőséghez.

“A most biztosított forrásnak köszönhetően a következő szezonban újabb európai színvonalú, családbarát és akadálymentes fürdőhelyekkel találkozhatnak majd a vendégek” -olvasható az MTÜ legutóbbi hírlevelében.