Balatoni éttermek – az 50 legjobb 2019-ben (hellovidek.hu)

Egyre több jó éttermet lehet találni a Balaton partján. A hellovidek.hu legfrissebb gyűjtésében szakértők és saját véleményeik alapján – tehát szubjektíven – mutatja be az 50 legjobbnak véltet.

Nemrég megjelent, “Ez a 25 legjobb strandbüfé 2019 nyarán a Balatonnál” című cikkében írt a hellovidek.hu arról, hogy gyakorlatilag alig van már olyan part menti település, ahol ne akadna egy olyan strandbüfé, ahol új szintre emelték a beach food fogalmát. Mivel a gasztroforradalom jellemzően egy fentről lefelé ható folyamat, így az sem véletlen, hogy az éttermek mezőnyében, a bisztrókonyhától a fine-dining*-ig, még nagyobb lett a verseny az elmúlt években. És ez együtt jár azzal is, hogy lassan egymást érik, az igényes Balaton-parti vendéglátóhely, amelyeket egyre többször fémjeleznek igazi sztárséfek. Csak néhány a sorból: Pohner Ádám (Kistücsök), Bezerics Dani (Paletta Boglár), Ács István (Bock Bisztró Balaton), Horváth Csongor (Neked Főztem), Zakar Kata (Kővirág).

Friss gyűjtésében a HelloVidék szerkesztőinek, illetve a legismertebb gasztronómiával foglalkozó szaklapok és szakemberek tapasztalatai alapján mutatják a legjobb tóparti éttermeket, vendéglőket. Mielőtt valaki hiányolná, az ételeket is kínáló borászatokat, boréttermeket direkt hagyták ki a gyűjtésből, azokat újabb összeállításban veszik majd sorra. Azt ugyanakkor ezúttal is kiemelik, hogy a minőségi gasztronómia megjelenése egyelőre nem irtotta ki a kóklereket – akad még ún. becsali-csárda szép számmal a régióban. Mindezt ráadásul tetézi, hogy jelentős a munkaerőhiány, a zsúfoltság és a szervezetlenség, ami természetesen hatással van a minőségre is. Ezért nagyon meg kell válogatni, hova ülünk be. Alábbi – szubjektív – listájuk ebben nyújthat segítséget.

Forrás: hellovidek.hu

* A fine dining étkezés során több, kb. 6-8 adag ételt szolgálnak fel, egymásra épülő menüsorral. Fontos a gasztronómiai élmény nyújtása, a látvány, a dekoráció, és a különleges ízek (a szerk.).