7 dolog, amivel mi is védhetjük a Balatont (welovebalaton.hu)

Szeretünk gyönyörködni a Balaton szép érintetlenségében. De vajon teszünk is eleget-e érte, hogy így maradjon? A Balaton-felvidéki Nemzeti Park tippekkel segít, hogyan óvjuk meg e kincset.

Két cikkel már jelentkezett a We Love Balaton hasábjain a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, hogy együttműködésük keretében bemutassa, mennyire csodálatos ökoszisztémát alkotnak itt a tavak, folyók, patakok, erdők, mezők és persze az élőlények. Első cikkükben a Kis-Balatonon fészkelő vagy csak ott átvonuló, megpihenő madarait mutatták meg, a másodikban pedig a nagyobb ragadozókat. Azonban ezen állatok életterét meg is kell óvni a jövő nemzedékeinek, ezért azt kérték a nemzeti parktól, ezúttal arról írjanak nekik, a veszélyben lévő, sokszor pusztított Balatont milyen lépésekkel óvhatjuk meg mi, egyszerű földi halandók.

Kíméljük a nádast!

A nádast, és annak környékét ne zavarjuk, a költésben lévő madarak és az ott lévő élőlények érdekében. A nádasok a sekély tavak, mocsarak, víztározók esetében fontos szűrő szerepet töltenek be, így természetvédelmi jelentőségük napjainkban egyre inkább felértékelődik. Mind a gerinctelen, mind a gerinces vízi életközösségek és fajok szempontjából nagyon fontos élőhelyek. Számos védett és veszélyeztetett szitakötőfajtól kezdve az ott költő madárfajokig a vízhez kötődő élővilág jelentős részének a nádasok kínálnak élőhelyet. Így az ő zavartalanságuk fenntartása kiemelten fontos.

Okosan bánjunk a szemetünkkel!

Ne szemeteljünk és ne termeljünk szemetet! A strandolás közben keletkezett szemetet a kijelölt helyeken dobjuk ki. A hulladék egyes alkotórészei beépülnek a növényi és állati szervezetekbe, és a táplálkozási láncon keresztül végső soron az embert károsítja. A nyaralás, strandolás közben keletkezett szemetet az arra kihelyezett gyűjtőpontokon kell kidobni. A legjobb természetesen az lenne, ha egyáltalán nem termelnénk szemetet, ami akár kis odafigyeléssel is megoldható lehet. Megoldás még, ha szelektíven gyűjtjük és dobjuk ki a keletkezett hulladékot.

Tartós vagy elbomló anyagot használjunk!

Ne használjunk műanyagot, így például szívószálat, műanyag zacskót, műanyag poharat! Ezek a tárgyak egyrészt feleslegesek, helyettesíthetőek, másrészt nagyon károsak a környezet és a természet számára. Alig több mint 60 év alatt a világ műanyag termelése a 180-szorosára nőtt: ma már kb. 300 millió tonnát állítanak elő évente, valószínűsíthetően ez a szám 2050-re a 700 millió tonnát is elérheti. Ráadásul a természetbe jutott műanyagok az élőlények szervezetébe is kerülhetnek, így a táplálkozás során saját magunkat is veszélyeztetjük a műanyag szennyezéssel. Kerüljük tehát az egyszer használatos műanyag termékek vásárlását, használatát, helyette dekoratív, tartós vagy akár lebomló anyagokból készült kulacsot, poharat, evőeszközt, étkészletet használjunk nyaralásunk alatt.

Legyünk halkak!

Felesleges hanghatásokkal a környezetünkben élőket és az élővilágot se terheljük! A felesleges zajhatás nemcsak a környezetünkben pihenni vágyó embereket, hanem az élővilágot is zavarja. Például az énekesmadarak territóriumfoglaló és párcsalogató tevékenységeit is nagymértékben képes rontani.

Magunkat etessük, ne a vízimadarakat!

Kerüljük a vízimadarak etetését! A kenyérrel, egyéb péksüteményekkel történő egyoldalú táplálás megbetegíti a madarakat, másrészről, a fenntartott folyamatos táplálékbőség a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést is befolyásolja a madaraknál, hiszen hozzászoknak az etetéshez. Továbbá növeli a madarak közötti zsúfoltságot, agressziót és a sérülésveszélyt is. Gyermekeinket is tanítsuk meg, hogy milyen felelősséggel tartozunk az élővilág iránt!

Tartsuk be a szabályokat!

Fontos, hogy betartsuk a horgászati, fürdőzési szabályokat. Számos szabály vonatkozik a horgászatra és a fürdőzésre, amiket betartva nem kockáztatjuk sem a saját, sem a mások életét, továbbá az élővilág sem sérül. Horgászat során figyeljünk arra, hogy ne hagyjuk magunk után a horgászzsinórt, damilt, ami az élőlények testébe jutva halált, testére ráakadva pedig sérülést, károsodást képes okozni.

Kijelölt helyen dohányozzunk!

Csak a kijelölt helyen dohányozzunk, a csikket, az arra kijelölt helyen dobjuk ki! A cigarettacsikk nem megfelelő helyen való eldobása komoly kockázatokat jelenthet, főként száraz időszakban. Egy kis szikra is elegendő ahhoz, hogy tűz keletkezzen, ami súlyosan károsítja, tönkreteszi az élővilágot és az élőhelyeket, valamint ezáltal emberéleteket és a lakókörnyezetünket is veszélyeztetjük.

A cikk a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal együttműködésben készült.