Évértékelés – Egész évben készenlétben a Balatonon (vitorlazzitthon.hu)

Mindent, amit a 2019-es évre, a fennállásának huszadik évfordulójára eltervezett a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata, sikerült megvalósítani – mondta Vitorlázz Itthonnak adott évértékelő interjújában a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke. Az idei esztendőben, valamint a korábbi években megkezdett kampányokat jövőre is folytatják. A szervezet előtt számos feladat áll: át kellett alakulni egész éves mentési készenlétre, amihez komoly eszközfejlesztésre is szükség van.

„Több területen tevékenykedünk. A strandi vízimentőink 71 helyszínen voltak jelen és több, mint 3600 beavatkozást hajtottak végre.  A mélyvízi egységeknél, a mentőhajóknál hasonló adatot látunk, vagyis 140 feletti ellátás volt idén” – összegezte a Vitorlázz Itthonnak adott interjúban a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke.

Bagyó Sándor beszélt arról is, hogy a következő esztendőre is tele vannak tervekkel. „Most is immáron tíz hónapja dolgozunk egy ügyön, ami hamarosan eljut mindenkihez. Emellett megújulnak a weboldalaink felületei. Ebbe beletartozik, a www.vizimentok.hu oldal, a Balaton Help oldal valamint az alkalmazás újjászületése” – fogalmazott.

Kitért az idei esztendőben elindított kampányokra is. „Ez idáig Magyarországon a strandeszközökön nem lehetett fellelni mentőeszközt. Erre jött az a kampány, hogy a „Semmit nem lehet odadobni”. Most mindenki gondoljon bele, ha valami nincs rendeltetés-szerűen odatéve valamire, azt nem lehet odadobni egy bajba kerültnek. Ez egy tarthatatlan állapot” – fejtette ki véleményét a szakember hozzátéve, hogy jók a tapasztalatok, hiszen azok, akik idén a jogszabály megváltoztatása nélkül felszerelték a mentőeszközöket arról számolnak be, hogy az emberek birtokba vették azokat.

Bagyó Sándor kitért arra is, hogy a vízimentőknek nem az a dolguk, hogy a jogalkotásban részt vegyenek és nem is akarnak hatósági jogkörökkel foglalkozni. Hangsúlyozta ismét:  a VMSZ egy önkéntes közhasznú civil szervezet.

Végül elárulta: a Balaton őszi-téli szezonalitása nekik is plusz feladatokat hoz, ami érthető ha nem fagy be a Balaton.  „Fel kellett készülni arra, hogy egész éves és hideg vizes mentést is végezzünk.” – mondta el az elnök.

Bagyó Sándor szerint a fejlesztés elengedhetetlen, éppen ezért több pályázatot is beadtak  annak érdekében, hogy az egész éves magas színvonalú készenlétet biztosítani tudják.